Zoeken

In VS gestrande Marokkanen vragen om repatriëring

25 december 2021 - 17:00 - Wereld

©

Sinds het besluit van de Marokkaanse autoriteiten om passagiersvluchten op te schorten wegens de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus, zit een groep Marokkanen vast in de Verenigde Staten. Ze vragen om een repatriëringsvlucht van New York naar Casablanca, maar de brief die ze tot de Marokkaanse ambassade in Washington richtten bleef onbeantwoord.

"We zijn een groep Marokkanen die elkaar via sociale media hebben ontmoet en we hebben een groepsapp aangemaakt om informatie uit te wisselen. We zitten vast in verschillende steden en staten, waaronder New York, Los Angeles, Jacksonville, Orlando, Columbus, enz.," vertelt Soumia, één van de Marokkaanse vrouwen die vastzit in de Verenigde Staten aan Bladi.net. Onder hen bevinden zich ook bejaarden met gezondheidsproblemen, diabetici die zonder insuline komen te zitten, moeders die van hun kinderen zijn gescheiden, studenten, mensen die hun baan dreigen te verliezen en mensen met beperkte financiële middelen.

Lees ook: 3000 Marokkaanse pelgrims vast in Saoedi-Arabië

"Wij kunnen niet via de drie transitlanden naar Marokko terugkeren, hetzij omdat wij niet over een Schengenvisum beschikken, hetzij omdat het ticket ongeveer 2000 dollar kost," vervolgt ze. De gestrande Marokkanen zijn zich bewust van de huidige epidemiologische situatie en zeggen bereid te zijn de sanitaire maatregelen na te leven, met name het voorleggen van het vaccinatiepaspoort, een negatieve PCR-test van maximum 48 uur en het in acht nemen van een quarantaine van 7 dagen, zoals aanbevolen door de Marokkaanse autoriteiten.

Lees ook: Regering geeft toelichting over repatriëring in het buitenland gestrande Marokkanen

Soumia vertelt dat er volle vluchten vanuit Marokko in de Verenigde Staten aankomen die leeg vertrekken. "Het enige wat wij vragen is een vlucht van New York naar Casablanca om de mensen die hier vastzitten terug te brengen," pleit ze. "Wij hebben een officiële brief naar de Marokkaanse ambassade in Washington gestuurd, maar daar is nog steeds geen antwoord op gekomen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team