Zoeken

Vrouwenopvang zet mishandelde Marokkaanse zonder papieren op straat

20 mei 2022 - 20:00 - Wereld

©

De 48-jarige Maria (schuilnaam) is een ongedocumenteerde vrouw van Marokkaanse afkomt. Ze is slachtoffer van huiselijk geweld en verblijft in het vrouwenopvangcentrum Rosa Manus in Leiden. Maar dat centrum dreigt haar op straat te zetten met behulp van de politie. Ze doet haar verhaal in het Doorbraak-spreekuur De Fabel van de illegaal.

Maria werd in Marokko gecontroleerd door haar broers en moest daar zorgen voor haar zieke ouders. Daarnaast was er geen ruimte om ook een eigen leven op te bouwen. Via een datingwebsite leerde ze een Egyptische Nederlander kennen. Ze trouwden en Maria verhuisde naar Nederland, waar ze uiteindelijk mishandeld en verkracht zou worden. Ze scheidde van haar man maar kon niet terugkeren naar Marokko, want ook daar werd ze bedreigd door haar familie. Ze verwijten haar slechte keuzes te hebben gemaakt. Ze ontmoette opnieuw een Egyptische Nederlander die haar vertrouwen wist te winnen, maar de ellende begon opnieuw van zodra ze getrouwd waren. Ook haar tweede man mishandelde en verkrachtte haar, schrijft Doorbraak.

Lees ook: Gearrangeerd huwelijk in Marokko eindigt in verkrachting in Spanje

Ze probeerde de relatie in stand te houden om een verblijfsvergunning te kunnen krijgen, maar een buurman belde de politie omdat hij geschreeuw hoorde en vermoedde dat ze mishandeld werd. De politie bracht haar naar het vrouwenopvangcentrum Rosa Manus in Leiden waar ze tot nu toe kon verblijven. In die tijd werd bij haar ook nog eens borstkanker geconstateerd. Die werd inmiddels succesvol behandeld, maar Maria moet nog vijf jaar lang onder medische controle blijven. Ze wordt ook opgevolgd door een psycholoog voor haar trauma’s en krijgt medicijnen die haar rustig moeten houden.

Maria diende een aanvraag in voor een verblijfsvergunning, maar die werd afgewezen door IND. Daarom moet ze nu het vrouwenopvangcentrum verlaten, het is enkel nog wachten op de beoordeling van haar bezwaar tegen de afwijzing. Maria zegt dat ze zelfmoord zal plegen als IND haar bezwaarschrift afwijst, maar dat lijkt de hulpverleners van Rosa Manus niet te deren. Ze suggereerden dat Maria naar Marokko moet terugkeren. "Maar ik wil helemaal niet terug naar Marokko. Daar ga ik dood gemaakt worden. Ik heb veel bewijzen daarvan. Mijn broer wil mij gaan ’afmaken", zo heeft hij mij laten weten via whatsappberichten en geluidsopnamen." Maria deed aangifte van deze bedreigingen bij de politie in Leiden en bij het Marokkaanse consulaat.

Lees ook: Marokkaan in Spanje riskeert 22 jaar cel voor huiselijk geweld

Ook de gemeente Leiden is van mening is dat ze terug naar Marokko moet vertrekken. Maria heeft gelukkig op eigen kracht een tijdelijk verblijf gevonden vanaf 8 juni, maar ze heeft geen idee waar intussen naartoe moet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team