Zoeken

Ilham B. uit Gouda tot 3,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld

3 juni 2022 - 15:40 - Wereld

©

De 28-jarige Ilham B. uit Gouda moet 3,5 jaar de gevangenis in, waarvan één voorwaardelijk. Ze werd als eerste Syriëgangster door een Nederlandse delegatie teruggehaald uit een Koerdisch gevangenenkamp in Syrië. Ze reisde met haar partner naar Syrië toen ze 19 jaar oud was. Volgens justitie gaf ze haar man de gelegenheid terroristische misdrijven te plegen.

Het Openbaar Ministerie had acht jaar geëist en baalt dan ook van de lage straf. Justitie baseerde zich grotendeels op verklaringen van haar echtgenoot Bilal, die in Irak ter dood is veroordeeld en vindt dat er voldoende bewijs is dat B. deelnam aan de terroristische organisaties Daesh en Jabhat al Nusra. Haar man, een Belgische strijder van Daesh, vertelde tijdens zijn verhoor dat Ilham B. een belangrijke rol speelde in een gevechtseenheid voor vrouwen in Raqqa, maar volgens de advocate van B. zou hij deze verklaring afgelegd hebben omdat hij gefolterd werd.

Lees ook: Goudse jihadiste Kaoutar S. veroordeeld tot 3,5 jaar cel

Ilham B. vertrok in 2013 naar Syrië waar ze trouwde met Bilal. Ze sloten zich samen aan bij het Nusra-front en Daesh. Ze verspreidde op sociale media propaganda over hoe geweldig het leven was in de islamitische Staat. Uit een onderschepte chat zou ook blijken dat ze over een eigen geweer beschikte. Toen het kalifaat in augustus 2017 kwam te vallen werden ze beiden opgepakt bij Raqqa. Haar man is veroordeeld vanwege het gebruik van chemische wapens en zit opgesloten in een Iraakse gevangenis, waar hij wacht op zijn doodstraf.

De verdachte werd naar een Koerdisch gevangenenkamp gestuurd waar Nederland haar in 2021 met drie kinderen ophaalde. Twee kinderen zijn van haar en het derde kind is een "slachtoffer van internationale kinderontvoering". Ilham kon niet bij verstek worden veroordeeld, omdat ze had aangegeven bij de zitting aanwezig te willen zijn. Bij de rechtbank verklaarde ze dat ze naar het kalifaat was vertrokken zonder te weten wat er zich afspeelde bij Daesh, maar aan deze uitspraak werd geen geloof gehecht omdat ze in haar chatberichten duidelijk wist wat er gaande was. Wanneer ze vrijkomt moet Ilham zich houden aan een aantal contactverboden en mag ze niet op internationale luchthavens komen.

Lees ook: Fatima H. krijgt 4 jaar cel na ontsnapping uit Syrisch detentiekamp

Ilham B. groeide op in een Marokkaans arbeidsgezin in Gouda, waar ze tot haar achttiende bleef wonen. Ze krijgt een strenge opvoeding en werd op 18-jarige leeftijd uit huis gezet door haar moeder. Ze zou in die periode zijn geradicaliseerd. Dat is althans wat ze na haar arrestatie aan de Amerikaanse inlichtingendienst vertelde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team