Zoeken

Vrouw met vaccinatiepas geweigerd op vliegveld Rabat

2 november 2021 - 18:00 - Marokko

©

Marokkanen die het Chinese vaccin Sinopharm toegediend hebben gekregen zijn teleurgesteld en boos. Het blijkt onmogelijk om te reizen met een vaccinatiepaspoort dat de stempel draagt van het Sinopharm-vaccin. Dit is de harde realiteit voor een vrouw die naar Europa wilde reizen, maar op de luchthaven van Rabat-Salé werd geweigerd. Ze had een negatieve PCR-test uitslag bij zich van minder dan 48 uur en een vaccinatiepaspoort dat afgegeven werd door de Marokkaanse autoriteiten.

De gezondheidspas moet je normaliter in staat stellen om zonder moeilijkheden naar het buitenland te reizen. Maar het Sinopharm-vaccin is een obstakel. Het Chinese vaccin is niet toegelaten door het Europees Geneesmiddelenbureau, waardoor het moeilijk is voor Marokkanen die dit vaccin hebben gekregen om naar Europa te reizen. Dit is de situatie van een Marokkaanse vrouw die naar Duitsland wilde reizen om haar zoon te zien. Ze werd door de politie verhinderd om aan boord van het vliegtuig te stappen, ondanks het voorleggen van een coronapas en een PCR-test van minder dan 48 uur.

Lees ook: Marokko: vaccinatiepas vanaf donderdag verplicht

Terwijl zij ernaar uitkeek om haar zoon weer te zien, werd ze gedwongen om naar huis terug te keren. Ze is wanhopig en vooral heel boos. Volgens haar controleerde de politie bij de ingang van de luchthaven haar gezondheidspasje en liet haar door, maar bij de douanecontrole vertelde de loketbediende haar dat zij niet kon reizen met dit type vaccinatiepaspoort.

Ze vraagt zich af hoe een vaccin dat zo problematisch is kan worden toegelaten, en vooral, wat de autoriteiten gaan ondernemen om deze situatie op te lossen en mensen die het Chinese vaccin hebben gekregen probleemloos te laten reizen?

Lees ook: Marokko: geen toegang tot openbare diensten zonder vaccinatiepas

Het vaccin van Sinopharm is het eerste waarmee Marokko zijn levensreddende inentingscampagne heeft ingeluid. Toen de Marokkaanse autoriteiten het Chinese vaccin bestelden, wisten ze nog niet dat het middel niet door de EU zou worden goedgekeurd. Wat gaan de autoriteiten doen om het probleem op te lossen? Zullen ze deze mensen uitnodigen om een door de EU goedgekeurd vaccins (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) te ontvangen om het land te kunnen verlaten? Zal het ontvangen van meerdere doses van verschillende vaccins geen gevolgen hebben voor de gezondheid? Allemaal vragen voor de Marokkaanse autoriteiten, zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team