Zoeken

Vrijhandelsakkoorden: Marokko’s nieuwe strategie

10 januari 2022 - 11:00 - Economie

©

Marokko heeft een nieuwe strategie voor zijn handelsbeleid. Het Koninkrijk brengt zijn vrijhandelsovereenkomsten met Turkije en Egypte in evenwicht.

De nieuwe strategie van Marokko is gebaseerd op het beginsel van wederkerigheid. Het heeft al vruchten afgeworpen, zoals de vrijhandelsovereenkomsten met Egypte en Turkije aantonen. Voorbeeld hiervan is dat Marokko in 2021 voor het eerst belastingvrij auto’s van Renault, die in de fabriek van de Franse autofabrikant in Tanger worden geproduceerd, naar Egypte heeft kunnen uitvoeren. Dat meldt Aujourd’hui Le Maroc.

Lees ook: Exportpotentieel Marokko en Israël sterk gegroeid

Marokko heeft in de afgelopen maanden ook zijn vrijhandelsovereenkomst met Turkije herzien. De nieuwe overeenkomst tussen de twee landen omvat de mogelijkheid om opnieuw tarieven in te stellen op producten uit Turkije die de Marokkaanse industrie zouden kunnen schaden. In totaal staan meer dan 1200 producten op de negatieve lijst. De getroffen sectoren zijn textiel en kleding, leder, metalen, elektriciteit, hout en auto’s. Een jaarlijkse herziening van de negatieve lijst is gepland om nieuwe producten toe te voegen of te schrappen.

Lees ook: Marokko exporteert jaarlijks 45.000 ton citrusvruchten naar VS

Het bereiken van deze resultaten versterkt de strategie van Marokko. Op basis van deze resultaten is het koninkrijk voornemens zijn strategie uit te breiden tot de Europese Unie. In zijn actieplan 2022 heeft het ministerie van Industrie en Handel zich onder meer ten doel gesteld de samenwerking met de Europese Unie te versterken en te verdiepen. In de Euromed-zone wordt onderhandeld over nieuwe, soepelere regels die een betere toegang voor de Marokkaanse export mogelijk zullen maken en/of de plaatselijke industrie zullen beschermen.

Lees ook: Vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije treedt in werking

Ook de partnerschappen met de Arabische landen zullen worden vernieuwd. In het bijzonder zullen de regels inzake de vermelding van het land van oorsprong in de Arabische vrijhandelszone worden herzien en zullen de onderhandelingen over de oprichting van een Arabische douane-unie worden hervat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team