Zoeken

Tunesische ondernemers hekelen nieuwe vrijhandelsovereenkomst met Marokko

22 januari 2022 - 19:00 - Economie

©

Marokko wijzigde onlangs zijn vrijhandelsovereenkomst met Tunesië, waardoor 18 productcategorieën van de overeenkomst werden geschrapt. Tunesische ondernemers zijn daar niet tevreden mee. Zij veroordelen de "ongerechtvaardigde daad" en vragen hun regering om hulp.

Er staan verschillende soorten producten op de lijst, zoals poeders en explosieven, ontvlambare materialen, tapijten, handgeweven tapijten, betonijzer, enz. Naast de 18 Tunesische producten die tijdelijk vrijgesteld zijn van rechten op de handel tussen de twee landen, heeft Marokko ook een lijst van producten die onderworpen zijn aan een heffing van 17,5%. Hiertoe behoren gerookte vis, schaaldieren, margarine, cacaopoeder, chocoladedranken, citroensap, frisdranken, nieuwe banden, leer, enz.

Lees ook: Vrijhandelsakkoorden: Marokko’s nieuwe strategie

"Van dag tot dag glijdt de droom van een grote Maghreb en een grote Maghreb-markt weg. De beslissing van de Marokkaanse overheid is een zware slag voor de Tunesische exporteurs en voor het partnerschap tussen de twee landen", aldus Maher Ben Aissa, vice-voorzitter van de Nationale Kamer van Buitenlandse Handelsondernemingen, tegen de Tunesische radio Express FM.

Lees ook: Vrijhandelsakkoorden: Marokko oefent druk uit op Tunesië en Turkije

Om de goede betrekkingen tussen Marokko en Tunesië in stand te houden, vraagt de vertegenwoordiger van de Tunesische werkgeversorganisatie de hulp van de regering bij het organiseren van onderhandelingen om de maatregel te herzien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team