Zoeken

Marokko-Egypte: einde van handelsspanningen

13 januari 2022 - 15:00 - Economie

©

De Marokkaanse minister van Industrie en Handel, Ryad Mezzour, heeft het einde van de spanningen op handelsgebied tussen Marokko en Egypte aangekondigd. De twee landen hebben een overeenkomst inzake vrijhandel ondertekend, die voornamelijk van toepassing is op de export van in Tanger vervaardigde auto’s van het merk Renault.

Marokko en Egypte hebben al tientallen jaren een handelsrelatie. De Overeenkomst van Agadir, die een Arabische vrijhandelszone instelt die Egypte, Jordanië, Libanon, Marokko, Palestina en Tunesië bestrijkt, heeft beide landen in staat gesteld het handelsverkeer te hervatten door de bekrachtiging van een totale ontheffing van douanerechten op de invoer van goederen en diensten.

Lees ook: Vrijhandelsakkoorden: Marokko’s nieuwe strategie

Minister Ryad Mezzour van Industrie en Handel zei in een schriftelijk antwoord aan Rachid Hammouni, leider van de PPP-fractie in het Marokkaans parlement, dat Egypte heeft ingestemd met de aanvaarding van certificaten die door het Marokkaanse normalisatie-instituut worden afgeleverd en die bevestigen dat Marokkaanse fabrieken en bedrijven over een systeem van kwaliteitscontrole beschikken.

Ryad Mezzour heeft hieraan toegevoegd dat de vrijhandelsakkoorden die Marokko de voorbije 20 jaar met een aantal landen heeft afgesloten, geleid hebben tot buitenlandse investeringen van 351,5 miljard dirham tussen 2011 en 2020, vergeleken met 249 miljard dirham tussen 2001 en 2010 en 77,5 miljard dirham tussen 1991 en 2000.

Lees ook: Vrijhandelsakkoorden: Marokko oefent druk uit op Tunesië en Turkije

Deze overeenkomsten hebben de uitvoer in de afgelopen tien jaar doen toenemen naar de Verenigde Staten (jaarlijkse stijging met 16%), de Lidstaten van de Overeenkomst van Agadir (13%), de Arabische Liga (16%), de Verenigde Arabische Emiraten (12%), naar Turkije (30%) en naar de Europese Unie (6%).

De minister bevestigde tevens dat zijn afdeling alle noodzakelijke maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat vrijhandelsakkoorden evenwichtig blijven en de nationale economie niet verstoren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team