Zoeken

Marokkanen meer verslaafd aan drugs en gokken

3 januari 2022 - 12:50 - Economie

©

De verslaving aan sigaretten, drugs en gokken neemt in Marokko zorgwekkende vormen aan. Volgens een onderzoek van de Economische, Sociale en Milieuraad (CESE) zijn miljoenen Marokkanen, voor het merendeel minderjarigen, verslaafd aan deze producten of diensten.

De verslavingseconomie, die als structureel wordt omschreven, is goed voor 3% van het BBP, aldus de studie. Zij wijst erop dat dit gevolgen heeft voor de gehele nationale economie, met inbegrip van de overheidsfinanciën. Producten, activiteiten en diensten die niet verboden zijn, maar wel als verslavend worden beschouwd, genereren een omzet van meer dan 32 miljard dirham. Dit komt neer op 9,1 % van de jaarlijkse belastinginkomsten van de staat. Tabak alleen brengt al 17 miljard dirham op. Dit is vijf keer meer dan de jaarlijkse begroting van het ministerie van Volksgezondheid, meldt Assabah.

Lees ook: Aangrijpende getuigenissen van jonge Marokkaanse alcoholverslaafden

In het licht van deze verontrustende cijfers beveelt het EESC aan ten minste 10% van deze inkomsten te besteden aan de financiering van zorg, onderzoek en preventie van verslaving. Volgens Ahmed Reda Chami, voorzitter van de Raad is het probleem van verslaving onder jongeren zeer verontrustend.

Volgens het onderzoek zijn er in Marokko een half miljoen minderjarige rokers onder de 18 jaar op een totaal aantal van ongeveer 6 miljoen, die jaarlijks meer dan 15 miljard sigaretten verbruiken. De situatie met betrekking tot gokken is ook zorgwekkend. Tussen 2,8 en 3,3 miljoen Marokkanen zijn verslaafd aan weddenschappen. Van hen neemt 40% buitensporige risico’s.

Lees ook: Zoon salafistische predikant Maghraoui bekent coke-verslaving

Wat de verslaving aan harddrugs betreft, bleek uit een onderzoek uit 2016 dat het om meer dan 18.500 Marokkanen ging, van wie de meesten ook aan hiv en hepatitis C leden.

Bladna.nl