Zoeken

Vox eist erkenning "Spaans karakter" Sebta en Melilla door Marokko

5 juni 2022 - 16:20 - Wereld

©

De Spaanse Vox-partij verzoekt de regering van Pedro Sánchez om van Marokko te eisen, dat het land "expliciet" de Spaanse soevereiniteit erkent over Sebta en Melilla.

In een voorstel aan het Spaanse congres van afgevaardigden, verzoekt Vox de regering van Pedro Sánchez zich "diplomatiek" in te zetten voor de "uitdrukkelijke en onvoorwaardelijke" erkenning door Marokko van de Spaanse soevereiniteit over Sebta en Melilla, alsmede over de Chafarinas-eilanden, de rotsen van Al Hoceima en Vélez de la Gomera en het eilandje Perejil.

Lees ook: Marokko erkent "Spaans karakter Canarische Eilanden"

Marokko heeft deze gebieden, die geografisch gezien in Noord-Afrika liggen, altijd opgeëist, zegt de voorzitter van de extreem-rechtse formatie, Santiago Abascal. Maar deze beweringen hebben volgens hem geen rechtsgrondslag. "De Spaanse soevereiniteit over al deze gebieden is uitdrukkelijk vastgelegd in artikel 3 van het Verdrag van Vrede en Vriendschap van 26 april 1860, gesloten tussen Spanje en Marokko," beweert de Vox-leider.

Lees ook: "Na de Sahara zal Marokko Ceuta en Melilla aanvallen"

Abascal hekelt de wens van Marokko om de gebieden te annexeren, die reeds lang voor de oprichting van het koninkrijk als georganiseerde samenleving in 1956, integraal deel uitmaken van het Spaanse grondgebied. Volgens hem maakt Koning Mohammed VI "gebruik van de zwakte" van de regering-Sanchez en "van de afwezigheid van een sterk buitenlands beleid van Spanje, om zijn wensen uit te voeren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team