Zoeken

Voorwaarden 90%-korting voor bejaarde Marokkanen die in het buitenland wonen

25 juli 2023 - 13:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Al vele jaren biedt de Marokkaanse douane een korting van 90% voor gepensioneerde Marokkanen die in het buitenland wonen en hun voertuig in Marokko willen inklaren. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn er meerdere voorwaarden, zoals uitgelegd in de laatste gids voor wereld-Marokkanen van de douane.

Marokkanen die in het buitenland wonen, ouder dan 60 jaar zijn en kunnen aantonen dat ze meer dan 10 jaar daadwerkelijk in het buitenland hebben gewoond, kunnen een korting van 90% krijgen op de nieuwwaarde, voor het inklaren van hun eigen personenauto, als deze aan de goedkeuringsvoorwaarden voldoet.

Lees ook: Wereld-Marokkanen: dit mag je niet naar Marokko meebrengen

Het verlenen van de korting van 90% is onderworpen aan de volgende voorwaarden:

 De wereld-Marokkaan die in aanmerking komt moet 60 jaar of ouder zijn.
 De korting van 90% kan niet worden verleend aan personen die in het verleden in het buitenland hebben gewoond en zich definitief in Marokko hebben gevestigd.
 De wereld-Marokkaan moet minstens 10 jaar daadwerkelijk in het buitenland hebben gewoond.

Dit voordeel is alleen gereserveerd voor personenvoertuigen die vallen onder de HS (EX. 87. 03) status:

 Uitgerust met een benzinemotor, dieselmotor of hybride technologie
 Ontworpen voor het vervoer van negen personen of minder, inclusief de bestuurder (het aantal plaatsen is vermeld op het kentekenbewijs)
 Toegestaan voor verkeer op openbare wegen
 Andere voertuigen zoals motorfietsen, quads, kart-cross voertuigen en dergelijke, evenals bedrijfsvoertuigen, campers, bestelwagens, pick-ups en voertuigen met een dubbele cabine zijn uitgesloten.
 De korting is beperkt tot één voertuig in het leven van de begunstigde
 De belasting wordt berekend op basis van een geschatte nieuwwaarde, afhankelijk van het merk, het model en de specificaties van het voertuig, tot een maximum van 300.000 dirham. Voertuigen boven deze waarde worden onderworpen aan de betaling van de verschuldigde rechten en belastingen volgens het gemeenrecht.
 Het is niet mogelijk om de korting van 90% te cumuleren met het voordeel voorzien voor inklaring bij definitieve terugkeer
 Het is niet mogelijk om de korting van 90% te cumuleren met de voordelen voorzien door de tariefakkoorden of vrijhandelsovereenkomsten gesloten door Marokko
 Het is niet mogelijk om de korting van 90% te cumuleren met de voordelen verleend aan Marokkaanse diplomaten en gelijkgestelden die zijn teruggeroepen naar het centrale bestuur

Lees ook: Wereld-Marokkanen: mag je met een huurauto naar Marokko?

Goed om te weten:

De wereld-Marokkaan die aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, moet persoonlijk (volmachten zijn niet toegestaan voor de inklaring) op het douanekantoor van zijn keuze, zijn dossier indienen, bestaande uit een ingevuld standaardformulier van de douane en de vereiste documenten.

Identificatiedocumenten vereist voor inklaring, worden niet langer afgegeven door registratiecentra voor voertuigen die 5 jaar of ouder zijn, deze kunnen daarom niet worden ingeklaard. Een uitzondering wordt gemaakt voor voertuigen met een maximumleeftijd van 10 jaar en maximaal 9 zitplaatsen, die kunnen worden geaccepteerd na goedkeuring door de douane.

Voor meer informatie kan men terecht bij het Ministerie van Transport op het volgende adres: www.mtpnet.gov.ma

Bladna.nl