Zoeken

Marokkaanse diaspora: wat zegt de douane als je auto in Marokko wordt gestolen?

29 juli 2023 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen en het slachtoffer zijn van de diefstal van hun voertuig in Marokko, mogen het land vooral niet verlaten voordat ze de situatie bij de douane hebben geregeld. In haar laatste gids voor de Marokkaanse diaspora, geeft de douane de te volgen procedure in geval van diefstal.

Volgens de douanegids voor 2023 blijven eigenaren van voertuigen die als gestolen zijn opgegeven, verantwoordelijk voor de verschuldigde invoerrechten en belastingen. Om hun douanesituatie te regulariseren, hebben ze twee opties. De eerste is het betalen van de overeenkomstige rechten en belastingen. De tweede is om de betaling op termijn te garanderen, hetzij door het leveren van een regularisatieverbintenis van de verzekeraar, hetzij door het aangaan van een persoonlijke verbintenis om de situatie van het gestolen voertuig te regulariseren binnen een termijn van maximaal één jaar.

Lees ook: Wereld-Marokkanen: dit mag je niet naar Marokko meebrengen

Het model van deze verbintenis wordt verstrekt door de douanediensten en kan worden gedownload op de website van de Marokkaanse douane. De eigenaar van een gestolen voertuig mag pas een ander voertuig importeren nadat de douanesituatie van het eerste voertuig is geregeld. De aangegane verbintenis is geldig voor een jaar en er zijn straffen voorzien in geval van niet-naleving van deze termijn.

Lees ook: Wereld-Marokkanen: mag je met een huurauto naar Marokko?

Marokkanen die in het buitenland wonen en die het slachtoffer zijn van een autodiefstal in Marokko, worden aanbevolen om contact op te nemen met de douanediensten voor advies en aanvullende informatie over het regulariseren van de douanesituatie van het gestolen voertuig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team