Zoeken

Medewerkers Marokkaans consulaat Barcelona cel in

16 oktober 2022 - 15:00 - Marokko

©

Twee voormalige ambtenaren van het Marokkaans consulaat in Barcelona, beschuldigd van verduistering van fondsen, zijn woensdag door de procureur-generaal des Konings bij de rechtbank voor financiële misdrijven in Rabat in hechtenis genomen.

Vier voormalige leidinggevenden van het bureau zijn bij de zaak betrokken. De BNPJ heeft drie van hen gearresteerd en voor het bevoegde parket gebracht, zo meldt Al Akhbar. Hij gaat om een ambtenaar die bij het consulaat is gedetacheerd, een andere die verantwoordelijk is voor het betaalkantoor en het hoofd van de paspoortafdeling.

Lees ook: Onderzoek naar fraude in Marokkaans consulaat Barcelona

De zaak speelde zich af in 2019. Bij de controle van de consulaire hiërarchie werd geconstateerd dat de inkomsten van bepaalde diensten niet in de officiële registers waren opgenomen. Een vermoeden dat werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat financiële wanpraktijken in het paspoortbureau aanklaagde. Er werd een klacht ingediend en een onderzoek ingesteld.

Volgens de eerste bevindingen van het onderzoek zou één van de medewerkers hebben nagelaten stempels op de dossiers aan te brengen. Het gaat om 1070 transacties ter waarde van 675.000 dirham. De inspectiecommissies en de politiediensten ontdekten nog andere financiële misbruiken op het gebied van wisselkoersen en de diensten in verband met de nationale identiteitskaart.

Lees ook: Consulaat Marokko in Tunis middelpunt schandaal

Na hun verhoor besloot de aanklager hen aan te klagen voor het verspillen van publieke middelen. Twee van de verdachten werden aangehouden, terwijl de derde voorlopig op vrije voeten blijft. Een vierde verdachte, die internationaal wordt gezocht, zou 2,5 miljoen dirham hebben verduisterd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team