Zoeken

Voetbalster Noura O. verbreekt stilte over moord Omar Essalih

24 april 2021 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Amsterdamse voetbalster Noura O. stelt dat de dood van de Amsterdamse crimineel Omar Essalih in mei 2020 niet gepland was. Ze claimt dat er een ruzie ontstond toen ze samen met Essalih en twee anderen op weg was naar een bedrijfsinbraak.

De 20-jarige Noura O. heeft veel voetbaltalent en had zelfs uitzicht op het Nederlands vrouwenelftal, maar ze stapte over naar het criminele milieu en raakte betrokken bij een moord in de hoofdstad en een bomaanslag in Rotterdam. Ze doorbrak onlangs haar zwijgen om haar verhaal te doen bij de recherche, schrijft Het Parool. Ze zegt dat ze zich heeft laten overhalen door de drie jonge mannen ‘die ze nauwelijks kende’, om de gestolen BMW te besturen waarmee ze een inbraak gingen plegen in een bedrijf. Ze droegen daarom ook meerdere lagen kleding en werkhandschoenen.

Noura O. zegt dat er onderweg een hevige ruzie ontstond tussen de mannen en ze daarna ook een knal hoorde. Bij het nemen van een scherpe bocht zou Omar Essalih, die in de bijrijdersstoel zat, op haar zijn gevallen, waardoor zijn bloed later op haar kleding kon worden gevonden. In een jas die Noura in een appartementencomplex aan de Dirk Vreekenstraat had laten liggen, zat het vuurwapen waarmee Essalih was doodgeschoten, het was Omars eigen wapen. Toen Noura de gestolen BMW wilde parkeren op de hoek van de Panamalaan en de Borneolaan, stapten de mannen uit en werd Essalih in het hoofd en de borst geschoten. Hij overleed ter plekke. O. zou daarna de BMW in brand hebben gestoken.

Guy Weski, de advocaat van Noura O., vindt dat het dossier niet aantoont dat zijn cliënte bij de dood van Essalih was betrokken. Hij vroeg de rechtbank dan ook om haar vrijlating. "De verdachten droegen geen gezichtsbedekking zoals bivakmutsen, het slachtoffer is met zijn eigen vuurwapen doodgeschoten en de auto is vlak bij het gedode slachtoffer in brand gestoken. Dat duidt niet op een liquidatie, maar op paniek en stress om iets dat vreselijk uit de hand is gelopen." Weski zegt dat O. meeging voor een bedrijfsinbraak, met ‘jongens die ze nauwelijks kent’, omdat ze beïnvloedbaar is en gebrek heeft aan zelfvertrouwen. "Aan de psycholoog heeft ze verteld hoe ze van jongs af is gekleineerd door haar vader en broers, die haar sloegen. Ze wil zich groter voordoen, vindt aandacht van mannen leuk en heeft snel het gevoel te worden afgewezen."

De officier van justitie en de rechtbank zien wel voldoende aanwijzingen dat Noura O. betrokken was bij het doodschieten van Essalih. De zaak gaat op 15 juli verder en de inhoudelijke behandeling van het dossier staat in november gepland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team