Zoeken

Celstraf geeist tegen Algerijn die Marokkaan in AZC neerstak

1 mei 2021 - 13:20 - Wereld

©

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 30-jarige Algerijn Amin D. zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag op zijn Marokkaanse kamergenoot. Een slaande ruzie over het drinken van bier in een Utrechts asielzoekerscentrum is uitgelopen op een steekincident. De verdachte viel het slachtoffer ’s nachts in zijn slaap aan en verwondde hem in zijn wang, oor en beide dijen.

Volgens het OM heeft Amin D. bewust de kans aanvaard dat de steken dodelijk zouden kunnen zijn. De officier van justitie eiste daarom 30 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtszitting was warrig en onthulde niet zoveel over de gebeurtenissen van 5 oktober in het AZC aan de Haydnlaan in Utrecht. De vertaling verliep moeilijk, de verdachte wist zich weinig meer te herinneren en zijn verklaringen veranderden en liepen erg uiteen met die van het slachtoffer. Een andere kamergenoot vertelde dat de aanvaring begon met een telefoongesprek tussen Amin D. en zijn familie. De Marokkaan vroeg hem om een biertje terwijl D. nog in gesprek was. Hij beëindigde dat gesprek omdat hij niet wilde dat zijn familie hoorde dat het over bier ging. Daarna ontstond er een ruzie.

De getuige vertelde dat hij ’s nachts wakker was geworden van een nieuw gevecht tussen de twee en had gezien hoe Amin zijn kamergenoot afranselde. Amin ging daarna op de vlucht. Hij werd later op het station door de politie aangehouden. In het AZC werd op zijn kamer het bebloede mes gevonden dat hij gebruikte bij het koken en scherven van een bord met bloedsporen. Het OM liet echter het mes en de scherven niet door forensische experts onderzoeken, schrijft RTV Utrecht.

Volgens de advocaat van de verdachte is de redenering van het OM te simpel en zou een arts kunnen vaststellen dat de verwondingen van het slachtoffer oppervlakkig zijn. Ze vond het ook betwistbaar dat het OM geen onderzoek heeft laten doen naar het mes en de scherven. Ze vroeg om vrijspraak voor een lichter misdrijf. Het slachtoffer eist een schadevergoeding van 5000 euro. Het OM vindt dit een billijk bedrag, maar de verdediging vond de vordering niet goed onderbouwd. De rechtbank doet een uitspraak in deze zaak over twee weken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team