Zoeken

Amsterdamse Rachid reageerde op gedrag chauffeur en werd blind geslagen

4 mei 2021 - 19:40 - Wereld

©

De Amsterdamse Rachid werd ernstig mishandeld nadat hij aan iemand een opmerking maakte over een fout geparkeerde bestelbus. Hij houdt er een blind oog en een trauma aan over en kan maar niet begrijpen waarom mensen zo agressief uit de hoek kunnen komen.

De 47-jarige Rachid is toezichthouder in een winkelcentrum in Amsterdam-Oost. Hij was onderweg naar huis toen hij op donderdag 15 april op zijn fiets via de Ceintuurbaan naar de Van Baerlestraat reed, richting het Museumplein. Een witte bestelbus blokkeerde het fietspad ter hoogte van de Ruysdaelstraat en Rachid moest dus uitwijken om erlangs te kunnen. "Het was spitsuur en heel druk. Ik klopte op het busje en zei: ’U mag daar niet staan.’ Een van de twee mannen werd agressief en maakte een gebaar met zijn handen. ’Wat wil je? Kom hier dan.’ Maar ik fietste door", vertelt hij in Het Parool.

De mannen achtervolgden hem met hun busje en reden hem klem bij de Frans van Mierisstraat. "Ik moest keihard remmen en zat nog op mijn fiets toen een van hen op me af kwam. Hij pakte me bij mijn kraag en hield me vast. Ik voelde een keiharde klap tegen mijn linkeroog, zag sterren in mijn oog en zakte in elkaar. Het deed verschrikkelijke pijn. Van rechts voelde ik nog een klap aankomen. Omdat ik in elkaar zakte, kwam die net boven mijn rechteroog terecht. Ik lag op de grond en voelde dat mijn oog vreselijk bloedde. Ik probeerde nog het kenteken van het busje te zien, maar dat was al weg."

Zijn vrouw Souad vertelt dat omstanders het nummerbord wel konden noteren, ze belden ook de politie en zorgden goed voor haar man in afwachting van hulp. Rachid werd die avond in het ziekenhuis meteen geopereerd, hij had een scheur in zijn oog en gekneusde ribben. Hij hoorde later dat zijn oog niet meer gered kan worden. Ook mentaal is Rachid niet helemaal hersteld. "Er gaat van alles door me heen. Ook de enorme impact op ons gezin, op mijn partner en mijn kinderen. Mijn leven is helemaal veranderd. Ik durf niet meer de straat op, ik zie maar voor de helft. Ik loop nu door het huis: van de keuken naar de slaap­kamer van de meisjes, naar het balkon en de huiskamer."

De werkgever van Rachid, directeur Paul Fok van FVH Groep, deelde het verhaal van de mishandeling op zijn LinkedIn. "Onze medewerker Rachid is gisteravond onderweg van zijn werk aangevallen en volledig in elkaar geslagen. Zinloos geweld noemen ze dat, alsof het ooit zinvol was. Je hoort geen politici, geen Rutte of Klaver. Geen burgemeester, geen Halsema." Dat bericht deed mensen meer dan 17.000 keer reageren en kreeg 800 commentaren. Souad vindt die steun hartverwarmend: "Wat een geweldige baas heb je, zei ik tegen Rachid. Dat zo’n grote baas voor je strijdt. Hij neemt het hoog op. Maar we hebben nog zoveel vragen: kan hij straks weer autorijden, fietsen, werken? Hoe gaat het met vakanties? Hoe lang duurt dit allemaal voor hem? Met de toekomst zijn we nog niet bezig. Zover zijn we nog niet. De daders hebben Rachids persoonlijkheid afgenomen en het leven afgenomen dat wij leidden", aldus Souad.

Rachid en Souad werden op de hoogte gebracht van de aanhouding van twee mannen op verdenking van de ernstige mishandeling. Dat zorgde voor opluchting, maar brengt het oog van Rachid niet terug. Dat oog is nu afgeplakt met een pleister. Het echtpaar vond nog niet de kracht om het te vertellen aan hun kinderen van twee, zes en zeven jaar. "We hebben ze alleen verteld dat papa is geslagen. Ze vinden het eng om te zien," zegt Souad. Ook aan zijn moeder in Marokko heeft Rachid nog niets verteld over het incident. Het echtpaar roept mensen niet met geweld te reageren bij dergelijke voorvallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team