Zoeken

Voetbal: "oorlog" tussen Spanje en Marokko voor binationals intensiveert

13 maart 2024 - 23:00 - Sport

©

De selectie van Luis de la Fuente voor de komende interlands van Spanje wordt met spanning afgewacht. De naam van Brahim Díaz zal vermoedelijk ontbreken. De jonge aanvaller van Real Madrid heeft namelijk besloten om voor Marokko uit te komen.

Deze persoonlijke keuze van Díaz is slechts het topje van de ijsberg in de "strijd" tussen Spanje en Marokko om binationale spelers aan te trekken.

Lees ook: Spaanse bondscoach reageert op keuze Brahim Diaz voor Marokko

Geboren in Malaga en opgeleid in de Spaanse jeugdacademies, leek Brahim Díaz een rooskleurige toekomst met La Roja te hebben. Een eerste selectie in 2021 onder Luis Enrique voedde alle hoop. Gefrustreerd door een gebrek aan speeltijd en het wantrouwen van de bondscoach, besloot de Madrileen uiteindelijk zijn lot in eigen hand te nemen. Marokko, waar hij dankzij zijn vader de nationaliteit bezit, bood hem een gouden kans om zich volledig te ontplooien en zijn passie voor voetbal op het hoogste niveau te beleven, wellicht zelfs met een sleutelrol.

De keuze van Díaz is geen uitzondering. Marokko heeft een ambitieuze strategie opgezet om zijn binationale talenten aan te trekken en te concurreren met de grote voetbalnaties in Europa. Een gloednieuwe voetbalacademie in Salé, een efficiënt scoutingsnetwerk in het buitenland en een discours gericht op roots en cultuur maken het verschil. Het doel is duidelijk: een sterke en competitieve nationale ploeg creëren die op het internationale podium kan schitteren.

In Spanje lijkt de voetbalbond (RFEF) achter te lopen in het beheer van binationale talenten. Het voorbeeld van Lamine Yamal, die door de RFEF in de watten is gelegd en overtuigd werd om Spanje te vertegenwoordigen, staat in contrast met de ogenschijnlijke desinteresse in Brahim Díaz. Dit gebrek aan aandacht heeft ongetwijfeld meegewogen in zijn keuze.

Lees ook: Officieel: Lamine Yamal keert Marokko rug toe

De beslissing van Brahim Díaz is een krachtig symbool voor Marokko, dat zich versterkt met het oog op de Afrika Cup 2025 en het WK 2030 dat het koninkrijk zal organiseren. Spanje ziet op zijn beurt een steeds hardnekkigere rivaal in de "strijd" om binationale talenten. Heel wat spelers die geboren of getogen zijn in Spanje, kozen al voor Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team