Zoeken

Nederland begrijpt Marokkaanse actie in Guerguerat

4 december 2020 - 15:00 - Wereld

©

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, zegt dat de acties van Marokko bij de grensovergang El Guerguerat een reactie zijn op de blokkade door de Polisario.

Als antwoord op een vraag van een volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer, zei minister Blok dat de acties van het Marokkaanse leger op 13 november een reactie waren op het blokkeren van de grensovergang Guerguerat.

Op 21 oktober barricadeerde de Polisario de grensovergang Guerguerat, waardoor het cruciale burger- en handelsverkeer tussen Marokko en Mauritanië werd belemmerd. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de VN blokkeerde de organisatie de grensovergang gedurende drie weken. Als reactie daarop grepen de Royal Armed Forces op 13 november in om de blokkade van de Polisario op te heffen en een veiligheidscorridor op te zetten.

Blok verduidelijkte dat de Nederlandse regering, als lid van de Europese Unie, zich volledig heeft aangesloten bij de verklaringen van de hoge vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell. In november uitte Borell zijn bezorgdheid over de situatie in Guerguerat en drong aan op het respecteren van het staakt-het-vuren, het vrijwaren van bewegingsvrijheid en grensoverschrijdende handel in de regio en de terugkeer naar het politieke proces onder leiding van de VN.

De afgelopen weken heeft een toenemend aantal landen de manoeuvres van de Polisario in de bufferzone van Guerguerat krachtig veroordeeld en het belang van de veiligheid in de regio benadrukt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team