Zoeken

Koning Mohammed VI standvastig over Marokkaanse Sahara

9 november 2020 - 17:40 - Marokko

©

In de herdenkingstoespraak ter ere van de 45ste verjaardag van de Groene Mars noemde Koning Mohammed VI de acties om het verkeer tussen Marokko en Mauritanië te blokkeren "onaanvaardbaar".

"Marokko zal standvastig blijven op zijn standpunten en zal niet buigen voor de onvruchtbare provocaties en de wanhopige manoeuvres van de andere partijen", zei de Koning. Ook benadrukte hij dat "het duidelijk is dat hun verouderde stellingen hen hebben geleid naar een typisch scenario van halsstarrige acties".

Vooral de blokkade van de grensovergang bij Guerguerat irriteert de Koning. "We herhalen onze categorische afwijzing van de onaanvaardbare acties waarmee ze proberen de verkeersstroom tussen Marokko en Mauritanië te belemmeren, de juridische en historische status ten oosten van de veiligheidsmuur te wijzigen of over te gaan tot onwettige exploitatie van de rijkdommen van de regio," zei hij. Marokko is "ervan overtuigd dat de Verenigde Naties en de VN-vredesmissie MINURSO hun plicht zullen blijven vervullen door te zorgen voor het behoud van het staakt-het-vuren in het gebied", vervolgde hij.

Naderhand hebben Marokkaanse politici duiding gegeven aan de toespraak van Mohammed VI. "Marokko zal niet worden beïnvloed door provocaties", zei politicoloog Moussaoui Ajlaoui tegen Le360. Volgens politicoloog Mohamed Benhamou "zal Marokko de confrontatie aangaan met elke poging om zijn territoriale integriteit aan te tasten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team