Zoeken

Vlees te duur in Marokko, consumenten ontevreden

19 april 2024 - 07:00 - Economie

©

Marokkanen zien de prijzen van rood vlees de laatste dagen opnieuw sterk stijgen. In de slachthuizen van Casablanca kost een kilo rundvlees tussen de 85 en 95 dirham, terwijl lamsvlees voor 110 tot 120 dirham wordt verkocht, een recordhoogte. Deze stijging baart consumenten zorgen.

Hicham Jouabri, regionaal secretaris van de groothandel in rood vlees in Casablanca, wijst in een gesprek met Al3omk op de opeenvolgende droogtes als een van de belangrijkste factoren achter deze prijsstijging. De schaarste aan weidegronden heeft geleid tot hogere voederkosten voor vee, waardoor veeteelt duurder is geworden. Hierdoor zijn veel veehouders gedwongen hun dieren te verkopen, wat het aanbod op de markt verkleint.

Lees ook: Vlees in Marokko heel duur

De import van rood vlees, die de druk op de prijzen zou kunnen helpen verlichten, stuit op aanzienlijke obstakels, met name op reglementair gebied. Het strikte lastenboek van de voedsel- en warenautoriteit (ONSSA) schrikt sommige buitenlandse leveranciers af, die Marokko als een weinig aantrekkelijke bestemming beschouwen.

Bovendien klaagt Jouabri over ondoorzichtige praktijken binnen de Directoraat van Productieketens en Productie van het Ministerie van Landbouw. Volgens hem beperken sommige personen de toegang tot import tot geaccrediteerde tussenpersonen, speculanten en privé-slachthuizen, waardoor een monopolie ontstaat dat de prijsstijging bevordert.

Abdelhak Boutchich, voorzitter van de Nationale Vereniging van Veeteelttechnici, wijst op een andere factor: de onbalans tussen vraag en aanbod. De aanhoudende vraag naar rood vlees, in combinatie met een voortdurend dalende nationale veestapel, draagt bij aan de prijsstijging. "De massale slachting van jonge dieren en schapen door sommige slachthuizen heeft een negatieve invloed op de voortplanting van de kudde, wat het aanbod verder beperkt", benadrukt Boutchich.

Lees ook: Vleestekort: Marokko doet beroep op Australië

In het licht van deze complexe situatie pleiten de actoren in de sector voor dringende maatregelen om de stijging van de prijzen van rood vlees aan te pakken. Ze eisen een versoepeling van het lastenboek van de ONSSA om de import te vergemakkelijken, de bestrijding van concurrentieverstorende praktijken en een beter beheer van de nationale veestapel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team