Zoeken

Marokko wordt wereldmacht in groene energie

24 mei 2023 - 20:00 - Marokko

©

Het in Moskou gevestigde Instituut voor de ontwikkeling van brandstoffen en energietechnologie (IRTTEK) onderzoekt algemene en specifieke energieproblemen, de relatie tussen energie-industrieën en economische en politieke processen. In een recent artikel richt de instelling de schijnwerpers op de groene energiesector van Marokko en zijn potentieel om "een wereldmacht te worden" op dit gebied.

"Het oude continent zet grote stappen in de richting van een overgang naar hernieuwbare energiebronnen en wil zich bevrijden van zijn afhankelijkheid van fossiele energiebronnen. Voor Marokko is dit een goede gelegenheid om voet aan de grond te krijgen in één van de meest begeerde markten ter wereld," schreef het instituut in een analyse getiteld "Marokko wordt een wereldmacht in groene energie".

Lees ook: Kan Marokko de energiecrisis in Europa oplossen?

Het instituut interviewde Ghalia Mokhtari, adviseur energiebeleid bij het Marokkaans Instituut voor Strategische Intelligentie, over de vooruitzichten voor de ontwikkeling van de groene energiesector in Marokko, schrijft persagentschap MAP. Volgens de deskundige is Marokko goed geplaatst om een belangrijke speler te worden in hernieuwbare energie, mede dankzij zijn geografische ligging en zijn grote potentieel op het gebied van schone energie. "Het is met deze factoren in gedachten dat het Nationaal Elektriciteitsagentschap (ONE) 19 jaar geleden een ontwikkelingsplan van 3,4 miljard dollar heeft gelanceerd, gericht op hernieuwbare energie", aldus Mokhtari.

Marokko zette in 2008 een nieuwe stap in de ontwikkeling van schone energie, door een volledige reorganisatie van de nationale energieproductie, waarbij zonne-energie een belangrijke rol speelt naast windenergie en de productie van groene waterstof. Het koninkrijk heeft zich energiesoevereiniteit als doel gesteld en wil dat bereiken door het aandeel van energie die uit het buitenland wordt geïmporteerd met 90% te verminderen en het aandeel van lokaal geproduceerde energie tegen 2050 met 80% te verhogen.

Lees ook: Marokko streeft naar voedselonafhankelijkheid dankzij groene waterstof

"Deze plannen moeten van Marokko een leider maken in productie van schone energie in Afrika, maar ook wereldwijd, aangezien buitenlandse investeerders grote interesse tonen in de productiecapaciteit van het land." Het nieuwe energieplan voor Marokko moet voornamelijk gebaseerd zijn op schone energie. Volgens Mokhtari "zal het CO2-vrijmaken van de industrie de aanzienlijke investering vereisen van bijna 46,3 miljard dollar", om opslagtechnologieën en infrastructuur voor het transport van hernieuwbare energie te financieren. De verschillende ondernomen projecten en gedane toezeggingen zullen ertoe bijdragen Marokko van schone energie te voorzien en het land op lange termijn tot een toonaangevende exportmacht te maken, concludeert de analyse.

Bladna.nl