Zoeken

Vijandelijkheden Algerije leidde tot normalisatie Marokko Israël

18 december 2020 - 19:40 - Wereld

©

Volgens de voormalige Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Ounaies, is de vijandigheid van Algerije tegenover Marokko de belangrijkste oorzaak voor de normalisering van de banden tussen het koninkrijk en Israël.

In een interview met radio IFM, noemt Ounaies het besluit een "verrassende maar moedige beslissing". Volgens de Tunesische oud-politicus komt het besluit voort uit de veranderingen van het geopolitieke toneel in de wereld en in de regio. "Geconfronteerd met een oorlog aangewakkerd door het Algerijnse regime, heeft Marokko geprobeerd om via onderhandelingen met andere landen aan wapens te komen. Marokko heeft geen andere keuze dan door te gaan", zegt Ounaies die er ook bij vermeldt dat Algerije al 45 jaar in oorlog is met Marokko.

"Het Algerijnse militaire regime wil met geweld nieuwe grenzen opleggen. Ze namen honderden kilometers van de Tunesische Sahara in beslag en probeerden hetzelfde te doen met Marokko", aldus de voormalige Tunesische minister. Volgens hem lijdt de hele Maghreb onder deze situatie, maar vooral de Algerijnen zelf.

Ounaies verwacht niet dat de normalisering van de betrekkingen met Israël iets gaat veranderen in de Marokkaanse opstelling in de Palestijnse kwestie. Hij haalt aan dat Marokko al meer dan 40 jaar voorzitter is van het Al Quds-comité. "Marokko is een van de meest fervente verdedigers van de Palestijnen", zegt hij. Ook is het besluit volgens Ounaies geen streep door het project van de Maghreb-Unie. De voortgang hiervan zou volgens hem vooral worden belemmerd door Algerije.

Dat Marokko via de Amerikaanse erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara nu steun heeft in de VN-veiligheidsraad van een land met veto-recht, is volgens de oud-minister een belangrijke stap in de goede richting. Volgens Ounaies moet dit simpelweg worden gezien als Marokko die de soevereiniteit over zijn territoria verdedigt, net als vóór de kolonisatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team