Zoeken

Normalisatie Marokko-Israël: kritische reacties uit Algerije en Tunesië

16 december 2020 - 13:40 - Wereld

©

Het nieuws over de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël heeft in Algerije en Tunesië gezorgd voor verbaasde reacties.

Van de twee landen heeft alleen Algerije, via zijn premier Abdelaziz Djerad, een officiele reactie gegeven op de normalisatie. "Als we de burgers vertellen dat er operaties in het buitenland zijn om ons land te destabiliseren, dan is hier het bewijs. We zien dat we omringd zijn door gevaren en oorlogen. Er is een wil om de Israëlische en zionistische entiteit terug te brengen naar onze grenzen", zei hij tijdens een bijeenkomst.

Djerad roept de Algerijnen op tot eenheid om de multidimensionale crisis die het land doormaakt te boven te komen. "We moeten onze interne problemen oplossen en solidair zijn met elkaar om de beste uitweg uit deze crisis te vinden", zegt Djerad.

Hoewel er vanuit Tunesië nog geen officiële reactie is gekomen, hebben maatschappelijke organisaties en politieke partijen hun verontwaardiging geuit over de normalisatie van de banden tussen Marokko en Israël. "De Koning van Marokko sluit zich aan bij de Arabische verraadkaravaan", zegt de voorzitter van de sociaal-liberale partij al-Joumhouri, Issam Chebbi. De voormalige president van Tunesië, Moncef Marzouki, heeft via Facebook laten weten dat hij het besluit veroordeelt. Hij betreurt het dat "de normalisatie van het Marokkaanse regime met Israël komt in een tijd waarin het nederzettingenbeleid toeneemt, waarbij alle Palestijnse rechten worden geschonden".

Hoewel Tunesië nog niet officieel heeft gereageerd, valt er aan de hand van de publieke opinie wel een betrouwbare voorspelling te doen over het standpunt dat de Tunesische regering in zal nemen, meent Kader Abderrahim, onderzoeksdirecteur bij het Institute for Foresight and Security in Europe (IPSE) in een interview met L’Orient-Le Jour. "De mensen kunnen zich duidelijk uiten omdat ze deel uitmaken van een van de enige echte democratieën in de Arabische wereld" zegt Abderrahim.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team