Zoeken

Algerijnse regime zou uit zijn op "vernietiging" van Marokko

29 december 2020 - 14:40 - Wereld

©

Voormalig Tunesisch minister van Buitenlandse Zaken en oud-ambassadeur Ahmed Ounaies zegt dat Algerije zijn buurland Marokko in het vizier heeft. Ook is hij blij met de erkenning van de Marokkaans Sahara door de Verenigde Staten. Volgens hem is het een overwinning voor alle Maghreblanden.

In een interview met Al Ayyam keurt de voormalige Tunesische politicus de pogingen van Algerije om over de regio te heersen af. "Gelukkig heeft het koninkrijk Marokko zich los kunnen trekken van de overheersende politiek. Godzijdank is het koninkrijk gebouwd op een sterk en solide fundament," aldus de diplomaat. Hij zegt dat sinds de aanval op Amgala, het Algerijnse regime er alles aan doet om Marokko te vernietigen.

De erkenning van de Sahara als Marokkaans grondgebied door de Verenigde Staten is volgens Ounaies een overwinning voor de regio. "Het is een overwinning die ons van Algerije zal redden. Daarom staan wij achter Marokko," aldus de bewindsman. Ouanaies neemt als voorbeeld hoe Algerije de voormalig president van Tunesië onder druk heeft gezet om Tunesisch grondgebied op te geven.

De oud-ambassadeur in Moskou steunt tevens de uitspraken van voormalig president Moncef Merzouki over deze kwestie. "Tunesië zal niet accepteren dat de Maghreb bestaat uit zes staten en we keuren de Algerijnse militaire bemoeienis af," geeft hij aan. "Tunesië heeft nooit geloofd in een Sahrawi natie, wij staan achter het verdrag van Marrakesh (1989, red) dat vijf landen heeft samengebracht." Hij hoopt verder dat de Maghreb-landen zich met elkaar gaan verenigen en samen een economisch front gaan vormen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team