Zoeken

Vertrek Pedro Sánchez: wat met het Sahara-dossier?

8 mei 2022 - 15:40 - Wereld

©

De Spaanse regeringsleider Pedro Sánchez, bevindt zich in een netelige positie nadat bekend is geworden dat de president van de Generalitat van Catalonië, Pere Aragonès, werd bespioneerd. Deze dreigt de steun van Catalaanse parlementsleden aan de regering in te trekken. Wat zou er gebeuren met de steun van Spanje aan het Marokkaanse plan voor autonomie van de Sahara indien Pedro Sánchez zou afzien van het voorzitterschap van de regering?

De onthulling van deze affaire heeft de regering van Pedro Sánchez in diskrediet gebracht. De directeur van de geheime dienst, Paz Esteban, heeft donderdag bevestigd dat de huidige voorzitter van de Generalitat, Pere Aragonès, in 2020 met toestemming van de rechter is afgeluisterd, meldt L’Indépendant. Op dat moment was hij vice-voorzitter van het dagelijks bestuur van Quim Torra en minister van Economie.

Lees ook: Spanje wil Marokko niet van Pegasus-spionage beschuldigen

Deze onthulling kan de Spaanse regeringsleider zuur opbreken. Pere Aragones dreigt er al mee de steun van de ERC-parlementsleden (Catalaans links) voor Pedro Sánchez in te trekken. Het vertrouwen is geschonden, verklaarde de Catalaanse regeringsleider op 6 mei op de publieke omroep. "De actie van de Spaanse regering elimineert de mogelijkheden voor een stabiele wetgevende macht," voegde hij eraan toe.

Indien dit dreigement wordt uitgevoerd, zou de Spaanse regering haar meerderheid in het parlement kunnen verliezen, wat op zijn beurt zou leiden tot het aftreden van Pedro Sánchez. Als Pedro Sánchez aftreedt als regeringsleider, welke steun zal Spanje dan geven aan het Marokkaanse plan voor autonomie voor de Sahara? Dit plan wordt "beschouwd als de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis voor een oplossing van het conflict".

Lees ook: Spaanse minister Arancha Gonzales Laya bespioneerd tijdens crisis met Marokko

Tot dusver heeft de Spaanse regering verzekerd dat het afluisteren van de president van de Generalitat van Catalonië, indien bevestigd, slechts een verzoek is van de rechterlijke macht en niet van de regering.

Bladna.nl