Zoeken

Geen koninklijke gratie voor Hirak-gevangenen

13 januari 2022 - 15:40 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft ter gelegenheid van de verjaardag van het onafhankelijkheidsmanifest op dinsdag 11 januari, geen gratie verleend aan gedetineerden van de Hirak Rif beweging, noch aan vastgehouden journalisten.

Soufiane El Bahri, die een Facebook-pagina beheert waarop privéfoto’s van Koning Mohammed VI werden gepubliceerd, behoort wel tot de 637 personen die door verschillende Marokkaanse rechtbanken zijn veroordeeld en gratie kregen ter gelegenheid van het onafhankelijkheidsmanifest op 11 januari.

Lees ook: Ministerie vraagt Mohammed VI om Hirak-activisten te pardonneren

De gevangenen van Hirak Rif en gedetineerde journalisten werden uitgesloten. Hirak-gevangenen hebben zich herhaaldelijk uitgesproken tegen de koninklijke gratie en verklaard dat zij vastbesloten zijn hun onschuld te bewijzen om vrijgesproken te worden. Toch hebben 20 Hirak-gevangenen, die bekend waren bij de beweging, in 2020 gratie gekregen van de Koning.

Lees ook: Onafhankelijkheidsmanifest: 637 mensen gepardonneerd door Koning Mohammed VI

De protesten van de Hirak begonnen in Al Hoceima op 28 oktober 2016, na de dood van Mohcine Fikri, een visverkoper die verpletterd werd in een afvalcontainer. De handelaar stierf toen hij probeerde zijn door de autoriteiten in beslag genomen goederen terug te krijgen. De betogers eisten sociale rechtvaardigheid en echte ontwikkeling in de regio. Meer dan vijftig van hen werden gearresteerd. Hun leider, Nasser Zefzafi, werd in mei 2017 gearresteerd en het jaar daarop veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens "samenzwering om de staatsveiligheid te ondermijnen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team