Zoeken

Verkeersveiligheid: Marokko neemt innovatieve maatregelen

23 juli 2022 - 19:00 - Marokko

©

Om het aantal verkeersongevallen en overtredingen terug te dringen, heeft de Nationale veiligheidsdienst (DGSN) de wegcontroles versterkt, door de inzet van innovatieve middelen en technieken. Radars, motorrijders, technologische apparatuur... de Marokkaanse politie bespaart moeite noch middelen.

Verkeersongevallen eisen steeds meer slachtoffers in Marokko. Ondanks maatregelen van de overheid is het wegverkeer in het land nog steeds heel dodelijk. Veel tragedies worden veroorzaakt door een onverantwoordelijk rijgedrag. Volgens de statistieken van de veiligheidsdiensten zijn er 2752 mensen voor het gerecht gebracht in 2021 en zijn er gemiddeld 164.426 overtredingen per maand, vernam Aujourd’hui le Maroc van politiebronnen.

Lees ook: Verkeersongevallen kosten miljarden aan Marokkaanse staat

In totaal werden vorig jaar 1.973.113 voertuigen bekeurd, tegenover 1.585.639 in 2020, een stijging met 24%. In 2021 werden bovendien 333.123 bekeuringen en 1.639.990 forfaitaire transactionele geldboeten uitgeschreven. Casablanca staat met 427.640 bekeuringen op de eerste plaats, gevolgd door Rabat met 192.594 en Fez met 181.526, aldus dezelfde bron.

Om dit fenomeen te bestrijden, zet de DGSN nu technologie in. Dit jaar zijn in verschillende Marokkaanse steden 522 automatische radars van de nieuwe generatie geplaatst op de meest ongevalsgevoelige plekken. De radars hebben niet alleen een afschrikkende werking, maar versterken ook het beginsel van gelijke bestraffing voor iedereen. Naast de maatregelen om de verkeersveiligheid te waarborgen, is er een nieuwe brigade van de verkeerspolitie op motoren opgericht.

Lees ook: Radarcontroles Marokko: boetes nu online te betalen

Met het oog op de veiligheid van deze motorrijders, heeft de DGSN bovendien de beschermende uitrusting gemoderniseerd. "Zo bevat het nieuwe uniform onder meer rug-, knie-, elleboog- en schouderbeschermingsystemen. De goedgekeurde veiligheidshelm is uitgerust met een oogbeschermingsscherm, een ventilatiesysteem en een geïntegreerd communicatiesysteem voor de verbinding met de commando- en coördinatiekamer", aldus controleur-generaal Abdellah Majjane, directeur van de Politieacademie van Kenitra.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team