Zoeken

Marokko: verkeersboetes betalen wordt verplicht

17 september 2022 - 16:00 - Marokko

©

In Marokko moet iedereen die zijn auto wil verkopen enkel in orde zijn met de betaling van zijn jaarlijkse bijzondere motorrijtuigenbelasting (TSAV), beter bekend als het vignet. Maar er is een nieuwe hervorming in de maak, die de betaling van openstaande verkeersboetes verplicht gaat stellen.

Marokkanen zijn niet goed in het betalen van hun boetes voor snelheidsovertredingen. De onbetaalde boetes lopen in de tientallen miljoenen dirham. Om overtreders aan te moedigen hun boetes te betalen en om het afschrikkende karakter van flitspalen op de wegen van het koninkrijk te versterken, overwegen de autoriteiten een minder dwingende, maar doeltreffender methode: iedereen die zijn auto wil verkopen moet eerst zijn openstaande boetes betalen voor de overtredingen die door vaste flitspalen werden vastgesteld.

Lees ook: Marokko: flitspalen brengen 66 miljoen dirham op

De maatregel zal zo spoedig mogelijk in werking treden, aldus het ministerie van Justitie. In de tussentijd moet iedereen die zijn auto wil verkopen enkel de uitstaande belastingen betalen, met name de jaarlijkse bijzondere motorrijtuigenbelasting (TSAV), beter bekend als het vignet. Zodra de nieuwe maatregel in werking treedt, zullen potentiële verkopers eerst hun boetes moeten betalen. Van de 66 miljoen dirham aan openstaande boetes wordt nu amper 0,1% betaald.

Het niet betalen van boetes is een inkomstenderving voor de staat, verklaarde minister Abdellatif Ouahbi van Justitie in februari. Zijn collega Mohamed Abdeljalil, belast met vervoer en logistiek, zei dat er ook aan een project wordt gewerkt om het verkeersreglement te wijzigen. Hij stelde tegelijk het hoge aantal doden (meer dan 3500) en gewonden (12.000), als gevolg van verkeersonveiligheid aan de kaak.

Lees ook: Radarcontroles Marokko: boetes nu online te betalen

Tussen 5 en 11 september 2022 werden 1734 verkeersongevallen geregistreerd in stedelijke gebieden, waarbij tien doden vielen en 2324 gewonden, waaronder 91 zeer ernstig, volgens cijfers het de Nationale veiligheidsdienst (DGSN). In totaal is in dezelfde periode voor 8.093.475 dirham aan boetes geïnd. Het Nationaal Agentschap voor Verkeersveiligheid (NARSA) plaatst binnen een aantal maanden 550 radars van de nieuwste generatie op de Marokkaanse wegen en grote verkeersaders, om het toezicht op de snelheid van voertuigen uit te breiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team