Zoeken

Verhoging dreigingsniveau: meer angst dan veiligheid voor Nederlandse moslims

25 december 2023 - 09:00 - Wereld

©

In Nederland is het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd naar niveau 4, wat volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een ’substantiële kans’ op een aanslag betekent.

Maartje van der Woude, hoogleraar rechtssociologie, geeft aan dat de precieze betekenis van dit niveau vaag blijft en dat de burger veel ruimte krijgt voor eigen interpretatie, wat kan leiden tot angst en onzekerheid. Ze benadrukt in het AD dat het effect van dit dreigingsniveau, vooral op moslims, onduidelijk is en dat de overheid de verantwoordelijkheid heeft om burgers hierin te begeleiden en te informeren.

Lees ook: Angst onder moslims Brussel na vondst varkensbot met haatbericht

Verder wijst Van der Woude op de negatieve effecten van antiterrorismewetgeving op moslims, zoals discriminatie en een gevoel van onveiligheid, gebaseerd op Europees onderzoek. Ze pleit voor meer inzicht in de ingrijpende effecten van deze wetgeving op specifieke groepen in de samenleving en stelt dat de NCTV duidelijk moet maken dat jihadisme en terrorisme niet hetzelfde zijn als de islam of moslim zijn. Ze adviseert ook om informatie en hulplijnen toe te voegen voor degenen die zich door het verhoogde dreigingsniveau onveiliger voelen.

Uit Europees onderzoek blijkt dat antiterrorisme wetgeving en gerelateerde maatregelen een grote impact hebben op moslims, die zich juist onveiliger voelen. In Engeland identificeren moslims zich met het opgeplakte risico en passen ze hun leven aan om niet verdacht over te komen.

Lees ook: Moslims slepen Nederlandse staat voor VN-mensenrechtencommissie

Van der Woude verwacht dat polarisatie zal toenemen, mede door politieke retoriek en het verhoogde dreigingsniveau. Ze vreest dat dit kan leiden tot openlijk racistisch gedrag en stelt kritische vragen over de vrijheden en rechten van groepen die disproportioneel worden getroffen door deze maatregelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team