Zoeken

Verenigingen waarschuwen voor kwaliteit Marokkaanse brood

12 april 2021 - 11:20 - Wereld

©

Het meel dat in Marokko wordt gebruikt om brood te maken zou ongeschikt zijn voor consumptie, zelfs voor dieren, stellen consumentenorganisaties. Zij verzoeken de bevoegde ministeries om een grondig onderzoek.

Uit bezorgdheid over de gezondheid van de burgers die wordt bedreigd door de kwaliteit van het brood dat in Marokko wordt geconsumeerd, dringen mensenrechtenorganisaties er bij de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw op aan om een grondig onderzoek in te stellen naar de kwaliteit van dit consumptieproduct in Marokko. Het meel dat voor de bereiding van brood wordt gebruikt, bevat volgens de verenigingen kankerverwekkende additieven. Bovendien overdrijven meelfabrieken en bakkerijen in het gebruik van bestanddelen als zout, suiker en chemische gist bij de productie van brood, wat bij de consument darmkanker, overgewicht en nierziekten kan veroorzaken, aldus het netwerk in een communiqué.

In het licht van deze vaststellingen roept het Marokkaanse netwerk voor het recht op gezondheid de ministeries op om een strenge kwaliteitscontrole op brood uit te voeren, vooral tijdens de maand Ramadan wanneer de bereiding van brood en gebak gemeengoed wordt in woningen en andere illegale plaatsen, aldus Al Massae, die eraan herinnert dat ook de Marokkaanse Federatie voor de Rechten van de Consument het gevaar van brood aan de kaak stelt omdat de bereiding ervan niet wordt onderworpen aan controles op het niveau van molens en bakkerijen. Er moeten dus dringend veiligheidsmaatregelen worden getroffen in de structuren waar brood wordt gemaakt, en er moet een wet komen die de hoeveelheid zout in brood vastlegt en het gebruik van suiker verbiedt.

Ook de secretaris-generaal van de Marokkaanse Federatie van Brood- en Banketbakkers (FNBP), heeft de ambtenaren op deze kwestie geattendeerd. Het is dus aan de betrokken ministeries om hun verantwoordelijkheid op te nemen via een algemeen onderzoek dat zou kunnen leiden tot de definitieve sluiting van bedrijven, meelfabrieken en bakkerijen die de gezondheid van de Marokkaanse burgers in gevaar brengen, concludeert de NGO.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team