Zoeken

Marokko: debat over gevaarlijk brood laait opnieuw op

1 april 2021 - 18:50 - Marokko

©

Het debat over de kwaliteit van Marokkaans brood wordt levendig gevoerd tegen de achtergrond van een polemiek tussen twee belangenverenigingen van bakkers- en banketbakkers. Terwijl de ene federatie de kwaliteit van het meel dat voor de broodbereiding wordt gebruikt aan de kaak stelt, ontkent de andere deze beschuldiging categorisch.

In een verklaring aan de pers zei een lid van de Marokkaanse Bakkersfederatie (FNBP), dat "het meel dat gebruikt wordt voor de productie van brood in Marokko ongeschikt is voor consumptie," eraan toevoegend dat "het niet voldoet aan de criteria om de gezondheid van de consument te garanderen. Dit lid van de Federatie wordt gesteund door de secretaris-generaal, die ook zei dat "sommige bakkers gedwongen zijn om bepaalde ingrediënten aan het brooddeeg toe te voegen om de kwaliteit ervan te verbeteren.

Onjuist! Zegt Lahoucine Azaz, voorzitter van de Nationale Federatie van Bakkers- en Banketbakkers (FNBPM) en tevens vice-voorzitter van de beroepsgroep van de sector granen en peulvruchten. Hij stelde de kwestie aan de orde op Barlamane. Volgens Azaz kunnen bakkers en vaklui in de sector zich een dergelijke vrijheid niet veroorloven omdat zij "onderworpen zijn aan draconische voorschriften".

Azaz legt uit dat de bevoegde nationale autoriteiten, overeenkomstig de Marokkaanse wetgeving, regelmatig laboratoriumanalyses uitvoeren van meelmonsters om de kwaliteit ervan te waarborgen en zo de gezondheid van de consument te beschermen. "De productie van het brood voldoet aan specifieke normen en ondergaat vaak voedselcontroles. Het beantwoordt ook aan strikte specificaties", benadrukt Lahoucine Azaz, die erop wijst dat "de tarwe die door de bakkerijen wordt gebruikt geen toxische producten of GGO’s bevat".

Eind januari waarschuwde de Marokkaanse federatie voor consumentenrechten (FMDC) al voor de kwaliteit van het brood dat aan het publiek werd verkocht, vanwege de ingrediënten die eraan waren toegevoegd. Het FMDC stelde toen de toevoeging van zout, suiker, bakpoeder en het schrappen van voedingsvezels aan de kaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team