Zoeken

Marokko: gelukwensen uit Amerika

18 december 2021 - 18:20 - Wereld

©

De Verenigde Staten hebben Marokko geprezen om zijn anti-terrorismebeleid en de goede bilaterale samenwerking op dit gebied.

In haar verslag over terrorisme voor 2020 heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken opgemerkt dat "de Marokkaanse regering haar alomvattende strategie, de waakzame veiligheidsmaatregelen, regionale en internationale samenwerking, en maatregelen tegen radicalisering heeft verdergezet." Het ministerie zegt dat "de inspanningen van Marokko op het gebied van terrorismebestrijding en het risico op terroristische aanslagen in 2020 grotendeels heeft verminderd."

Lees ook: Marokko: Daesh-leden in verschillende steden gearresteerd

In het verslag wordt er met name op gewezen dat Marokko er vorig jaar in slaagde om minstens 35 personen uit te schakelen en zeven terroristische cellen te ontmantelen die aanslagen hadden beraamd op verschillende doelwitten, waaronder openbare gebouwen, personen en toeristische voorzieningen. Er is op gewezen dat er zich in 2020 in Marokko geen enkel terroristisch incident heeft voorgedaan.

Ook prees de Amerikaanse diplomatie het werk van de Marokkaanse luchthavenautoriteiten, die "uitstekend in staat zijn valse documenten op te sporen". Deze bekwaamheden zijn ontwikkeld via een reeks door de Verenigde Staten gefinancierde programma’s ter verbetering van de technische en onderzoeksvaardigheden, met name op het gebied van financiële onderzoeken, inlichtingenanalyse en cyberbeveiliging.

Lees ook: Samenwerking Marokkaanse en Europese veiligheidsdiensten "uitstekend"

Wat gewelddadig extremisme betreft, waren de Verenigde Staten ingenomen met de "alomvattende strategie om gewelddadig extremisme aan te pakken, dat gericht is op economische en menselijke ontwikkeling, naast het tegengaan van radicalisering en het onder controle houden van religieus fanatisme" van Marokko. Het koninkrijk wordt vermeld als een "belangrijke bondgenoot" buiten de NAVO en lid van het Trans-Sahara Partnerschap voor Terrorismebestrijding (TSCTP).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team