Zoeken

Sahara: VS herhaalt steun aan Marokko

22 maart 2023 - 15:00 - Wereld

©

Amerikaans minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken bevestigde opnieuw de steun van zijn land voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. De Verenigde Staten beschouwen dit als de meest "serieuze, geloofwaardige en realistische" oplossing voor het conflict. Anderzijds blijft het Polisario Front aandringen op de noodzaak van een referendum voor zelfbeschikking van de Sahrawi.

"De Verenigde Staten blijven het autonomieplan van Marokko beschouwen als een serieuze, geloofwaardige en realistische oplossing om tegemoet te komen aan de aspiraties van de bevolking van de Westelijke Sahara", aldus Blinken in een brief aan de Marokkaanse minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse minister sprak ook de "volledige steun" uit van de Verenigde Staten, aan de inspanningen van de speciale VN-gezant Staffan de Mistura voor de Sahara, om te komen tot "een duurzame en waardige politieke oplossing" voor het conflict.

Lees ook: Washington speelde rol in verandering Spaans standpunt over Sahara

Blinken en Bourita "bespraken de inspanningen om vrede en veiligheid in de regio te bevorderen" en benadrukten de "stabiliserende rol van Marokko in het licht van de vele uitdagingen in het Midden-Oosten en Afrika", zei adjunct-woordvoerder Vedant Patel van het US State Department. Blinken prees ook het "leiderschap" van Koning Mohammed VI en zijn bijdrage aan "het bevorderen van stabiliteit en vrede in de regio, met inbegrip van zijn inspanningen om een veilige en welvarende toekomst voor Israëli’s en Palestijnen te bereiken".

Nasser Bourita prees op zijn beurt de "sterke en historische vriendschap" tussen de twee landen en hun "sterke" bilaterale betrekkingen. "Zijne Majesteit Koning Mohammed VI waardeert dit partnerschap, gebaseerd op onze gemeenschappelijke inzet voor vrede, stabiliteit en welvaart", aldus de minister. In een recente verklaring herinnerde Bourita eraan dat de oplossing voor het conflict in de Sahara "alleen kan worden gevonden in het kader van de Verenigde Naties en op basis van het Marokkaanse autonomieplan", waarbij hij wees op de steun van verschillende Europese landen voor het plan, waaronder Spanje.

Lees ook: Antony Blinken terug in Marokko

Het Polisario-front blijft echter oproepen tot een referendum over zelfbeschikking. De twee partijen in het conflict hebben in 1991 een staakt-het-vuren ondertekend, maar Polisario heeft op 14 november 2020 een breuk in het staakt-het-vuren afgekondigd, als reactie op "Marokkaanse militaire acties" tegen Sahrawi-demonstranten in Guerguerat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team