Zoeken

Verenigde Staten willen 3 miljard dollar investeren in Marokko

14 december 2020 - 09:40 - Wereld

©

De Verenigde Staten zijn van plan om ongeveer 3 miljard dollar te investeren in Marokkaanse bedrijven. Dit staat in een artikel van de Amerikaanse krant The New York Times dat een dag na het Marokkaanse besluit om de betrekkingen met Israël te normaliseren, is gepubliceerd.

Uit het artikel zou blijken dat Marokko meer dan alleen de erkenning van zijn soevereiniteit over de Sahara heeft gekregen in ruil voor het herstel van de formele diplomatieke banden met Israël, meldt I24News.

Volgens een hoge functionaris van de Trump-regering en twee Marokkaanse functionarissen overweegt de International Development Finance Corporation om 3 miljard dollar in Marokkaanse banken en hotels te investeren. De corporatie is een overheidsorgaan dat vorig jaar door de Amerikaanse president Donald Trump is opgericht.

Ook het hernieuwbare energiebedrijf van Koning Mohammed VI zou mogelijk van deze investering kunnen profiteren. Volgens de Amerikaanse functionaris is er echter geen verband tussen de normalisatieovereenkomst met Israël en de mogelijke investeringen.

In het artikel staat tevens vermeldt dat de Marokkaans Joodse investeerder Yariv Elbaz, een rol heeft gespeeld in de onderhandelingen. Ook wordt er onthuld dat Koning Mohammed VI in 2017 al overwoog om de betrekkingen met Israël te normaliseren, maar dat hij daarvan af zag omdat hij vreesde voor een vijandige reactie vanuit de Arabische wereld.

Bladna.nl