Zoeken

Utrecht krijgt derde islamitische middelbare school in Nederland

24 december 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Al Amana Scholen Stichting heeft toestemming gekregen om haar derde islamitische middelbare school in Nederland, naar Utrecht te halen.

Op basis van een negatief schoolinspectierapport had onderwijsminister Dennis Wiersma eerder de aanvraag van de school afgewezen, maar de islamitische school ging in beroep en kreeg gelijk van de beroepscommissie van het ministerie, schrijft de NOS.

Lees ook: Islamitische scholen dragen bij aan emancipatie moslims Nederland

De invoering van voortgezet onderwijs voor vmbo, havo en vwo is bedoeld om de overgang van het islamitische basisonderwijs te verbeteren, aldus directeur Karim Salihi van de school. Momenteel heeft Al Amana al basisscholen in Leidsche Rijn, Zuilen en Zeist. Een vierde opent volgend jaar in Overvecht. Het vinden van personeel voor de nieuwe school zou ondanks het lerarentekort geen probleem mogen zijn, zegt Salihi. "Er komen dagelijks aanvragen binnen van moslim- en niet-islamitische leerkrachten."

Omroep West weet te melden dat de islamitische openbare school ’Het Achterhuis Lyceum’ in Den Haag wordt gesloten. De voormalige directeur van het Haga Lyceum in Amsterdam, Soner Atasoy, wil het initiatief na gesprekken met de Onderwijsinspectie niet meer voortzetten. In oktober werden zijn onderwijsplannen aangekondigd, wat leidde tot felle polemieken. Volgens het medium waren er verschillende politieke partijen bij betrokken. Simon Fritschij noemde Atasoy "een man die ik de kinderen in onze stad niet zou toevertrouwen".

Lees ook: Islamitische scholen in opmars in Nederland

Omdat Atasoy van mening is dat "moslims die zich niet aan de leiband van de overheid houden, worden opgejaagd als Joden in de Tweede Wereldoorlog", heet de islamitische openbare school "Het Achterhuis Lyceum". De naam van de school werd door het Israëlische Informatie- en Documentatiecentrum (CIDI) "zeer beledigend" genoemd. Inmiddels heeft Atasoy verklaard dat hij voorlopig geen les zal geven op de school, zodat de toezichthouder geen aanleiding meer ziet voor verdere controle.

Bladna.nl