Zoeken

Arnhem krijgt grootste islamitische begraafplaats van Nederland

12 januari 2023 - 18:00 - Wereld

©

In Arnhem wordt deze week een nieuwe islamitische begraafplaats in gebruik genomen. Met ruim 16.000 begraafplekken is het de grootste islamitische begraafplaats van Nederland. Het is een antwoord op de toenemende vraag van moslims om hun dierbaren in Nederland te kunnen begraven, rekening houdend met de islamitische voorschriften.

De islamitische regels schrijven, naast de eeuwigdurende grafrust, ook voor dat het lichaam binnen 24 uur onder de grond moet liggen in een lijkwade. Het lichaam moet op de rechterzij rusten en gericht zijn naar Mekka. Deze voorwaarden zijn de reden waarom het zo moeilijk is om in Nederland een begraafplaats te openen. "In Nederland is het erg moeilijk om juridisch te zorgen dat iemand oneindig op een plek kan rusten", zegt Saïd Bouharrou, initiatiefnemer van de begraafplaats in Arnhem, aan NOS.

Lees ook: Moslims voelen "verdriet en schaamte" wanneer zij hun doden op katholieke begraafplaatsen begraven

"Wij hebben een stichting opgericht die wordt beheerd door de nabestaanden van de mensen die begraven liggen. Daarnaast is de begraafplaats aangemerkt als beschermd natuurgebied en betaal je een eenmalig bedrag waar alle onderhoudskosten voor de toekomst inzitten. Zo kunnen we oneindige grafrust bieden. We hebben drie jaar lang keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, maar het was het waard", aldus Bouharrou.

Lees ook: Stoffelijke resten van 4000 wereld-Marokkanen gerepatrieerd

Vooral de jonge generatie moslims vindt het belangrijk hun dierbaren in Nederland te kunnen bezoeken. "Toen de coronapandemie uitbrak en repatriëring niet meer mogelijk was, is de bewustwording groter geworden onder moslims. Ik zag om mij heen dat mensen begonnen te beseffen dat ze liever in Nederland begraven wilden worden." De Arnhemse begraafplaats zal er, met 16.000 beschikbare plekken, voor zorgen dat er in de nabije toekomst voldoende plaats is voor moslims om in Nederland begraven te worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team