Zoeken

Usama Al Hassani mogelijk niet uitgeleverd wegens Marokkaanse vader

11 maart 2021 - 13:50 - Marokko

©

Usama Al Hassani, een Australische theoloog van Saoedische afkomst, wordt sinds drie weken vastgehouden in Marokko op vraag van van Saoedi-Arabië. De Saoedische activist heeft een Marokkaanse vader en zal daarom mogelijk ontsnappen aan de gerechtelijke uitleveringsprocedure.

Volgens de verdediging van de theoloog levert geen enkel land zijn onderdanen uit. In Marokko verbiedt de wet de uitlevering van zijn burgers, zelfs indien er verdragen met de betrokken naties bestaan. Dit argument zou des te meer gerechtvaardigd zijn omdat "het koninkrijk een verdrag tegen foltering heeft ondertekend", aldus Khadija Riyadi van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH).

Het proces in deze zaak, dat ook van groot belang is voor de Australische diplomatie, is afgelopen maandag voor een Marokkaanse rechtbank van start gegaan. De Saoedische theoloog staat onder gerechtelijk toezicht omdat hij tot een oppositiebeweging tegen de Wahabitische machthebbers zou behoren. Zijn vrouw vreest het ergste. "Ik ben bang om de vader van mijn pasgeboren kind te verliezen", aldus de jonge echtgenote die hem bij zijn aankomst in Casablanca opwachtte.

De 42-jarige Usama Al Hassani kwam op 8 februari aan op de internationale luchthaven Mohammed V en werd twee weken later gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis van Tiflet. Usama Al Hassani is "een prominent figuur, handelaar, Korangeleerde en voormalig professor aan de Koning Abdelaziz Universiteit in Djeddah," en riskeert, volgens het collectief "Prisonners of Conscience"  hetzelfde lot te ondergaan als Jamal Khashoggi. De organisatie vroeg om de tussenkomst van Koning Mohammed VI, omdat "het probleem echt dringend is en zijn leven wordt bedreigd".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team