Zoeken

Marokko: vrouw Usama Al-Hasani vreest voor zelfde lot als Jamal Khashoggi

4 maart 2021 - 16:40 - Marokko

©

Op verzoek van Riyad werd Usama Al-Hasani, een 42-jarige Saoedische Australiër, in Marokko gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis van Tiflet, in afwachting van zijn uitlevering aan Saoedi-Arabië. Zijn vrouw vreest dat hem hetzelfde lot te wachten staat als de journalist Jamal Khashoggi.

Toen hij op 8 februari in Marokko aankwam om zijn vrouw en baby te bezoeken, werd Usama Al-Hasani gearresteerd toen hij uit het vliegtuig stapte op de internationale luchthaven van Casablanca. De Saoedische autoriteiten hadden een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Zijn vrouw vertelde aan de krant SBS dat hij op 23 februari was overgebracht naar de gevangenis van Tiflet, 175 kilometer ten noordwesten van Casablanca. Op verzoek van Riyad zal hij aan Saoedi-Arabië worden uitgeleverd. De man wordt ervan beschuldigd deel te hebben genomen aan de organisatie van "militante verzetsactiviteiten" tegen het Wahhabi-regime. Zijn proces stond gepland op woensdag 3 maart.

"Ik ben bang om de vader van mijn pasgeboren baby te verliezen", zegt zijn vrouw, die getuigde dat zij hem twee dagen na zijn arrestatie enkel vijf minuten heeft gezien. Volgens haar zijn de omstandigheden waaronder de voormalige professor aan de Koning Abdelaziz-universiteit in Djedda wordt vastgehouden, zeer betreurenswaardig. "De situatie is catastrofaal. Hij overleeft op brood en water," zegt zijn vrouw. Ze drukt een vreselijke angst uit. "Ik ben bang dat hem hetzelfde lot wacht als dat van Jamal Khashoggi."

Jamal Khashoggi was een journalist van de Washington Post die in Amerika woonde. Hij werd in april 2018 vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul in Turkije. De vrees kadert in een moment waarop de CIA in een nota van 26 februari, de beschuldiging bekrachtigde van de rechtstreekse betrokkenheid van kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed ben Salmane, bij een "operatie gericht op het gevangen nemen of het vermoorden" van de Saoedische opposant.

Bladna.nl