3 maart 2021 - 16:00 - Marokko
De Saoedische politieke activist Usama Al-Hasani, werd begin februari bij zijn aankomst in Marokko gearresteerd naar aanleiding van een internationaal arrestatiebevel van de Saoedische autoriteiten. Verschillende Arabische academici en journalisten vragen aan Koning Mohammed VI om zijn uitlevering te weigeren.
In een open brief gepubliceerd op de Twitteraccount van ’Prisoners of Conscience’, wordt de monarch gevraagd dringend in te grijpen om te voorkomen dat de Saoedische activist een soortgelijk lot zou ondergaan als de journalist Jamal Khashoggi. Als islamitisch theoloog en prediker is Al-Hasani niet betrokken bij een rechtszaak en zou dus onder een zuiver politieke procedure berecht worden.
"Het leven van Al-Hasani is echt in gevaar als hij wordt uitgeleverd aan de Saoedische autoriteiten," aldus de brief. Net als andere politieke gevangenen zal de activist worden gedeporteerd naar een niemandsland en verdwijnen, zo niet vermoord worden, zoals het het geval was met Jamal Khashoggi", aldus de boodschap.
Usama Al-Hasani is een voormalig docent aan de Koning Abdelaziz Universiteit. Hij is tevens Australisch staatsburger en woont sinds enkele jaren in Groot-Brittannië. Hij zou volgens dezelfde bron nooit deelgenomen hebben aan een anti-regime protestbeweging. De prediker geniet een goede reputatie, zou zeer eerlijk zijn en een charismatisch persoonlijkheid hebben.
Ondanks zijn Australische paspoort mocht Usama Al-Hasani de Marokkaanse grens niet over. Al-Hasani is in voorlopige hechtenis genomen en moet op woensdag 3 maart voor de rechter verschijnen, voordat hij aan Saoedi-Arabië wordt uitgeleverd. Een tussenkomst van de Australische ambassade leverde niets op.
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Vijgcactus in Marokko is onbetaalbare luxe geworden
Marokko waarschuwt: opgelet met wat je eet!
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Vijgcactus in Marokko is onbetaalbare luxe geworden
Zwemverbod in Marokkaanse rivieren na dodelijke ongevallen
Spaanse hotelreus breidt fors uit in Marokko
Vakantiedroom in Noord-Marokko spat uiteen
Graafmachines slopen illegale kramen in Al Hoceima
Gendarmerie Nador voorkomt verkoop bedorven vlees