Zoeken

Oproep aan Koning Mohammed VI om Saoediër te redden van lot Khashoggi

3 maart 2021 - 16:00 - Marokko

©

De Saoedische politieke activist Usama Al-Hasani, werd begin februari bij zijn aankomst in Marokko gearresteerd naar aanleiding van een internationaal arrestatiebevel van de Saoedische autoriteiten. Verschillende Arabische academici en journalisten vragen aan Koning Mohammed VI om zijn uitlevering te weigeren.

In een open brief gepubliceerd op de Twitteraccount van ’Prisoners of Conscience’, wordt de monarch gevraagd dringend in te grijpen om te voorkomen dat de Saoedische activist een soortgelijk lot zou ondergaan als de journalist Jamal Khashoggi. Als islamitisch theoloog en prediker is Al-Hasani niet betrokken bij een rechtszaak en zou dus onder een zuiver politieke procedure berecht worden.

"Het leven van Al-Hasani is echt in gevaar als hij wordt uitgeleverd aan de Saoedische autoriteiten," aldus de brief. Net als andere politieke gevangenen zal de activist worden gedeporteerd naar een niemandsland en verdwijnen, zo niet vermoord worden, zoals het het geval was met Jamal Khashoggi", aldus de boodschap.

Usama Al-Hasani is een voormalig docent aan de Koning Abdelaziz Universiteit. Hij is tevens Australisch staatsburger en woont sinds enkele jaren in Groot-Brittannië. Hij zou volgens dezelfde bron nooit deelgenomen hebben aan een anti-regime protestbeweging. De prediker geniet een goede reputatie, zou zeer eerlijk zijn en een charismatisch persoonlijkheid hebben.

Ondanks zijn Australische paspoort mocht Usama Al-Hasani de Marokkaanse grens niet over. Al-Hasani is in voorlopige hechtenis genomen en moet op woensdag 3 maart voor de rechter verschijnen, voordat hij aan Saoedi-Arabië wordt uitgeleverd. Een tussenkomst van de Australische ambassade leverde niets op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team