3 maart 2021 - 16:00 - Marokko
De Saoedische politieke activist Usama Al-Hasani, werd begin februari bij zijn aankomst in Marokko gearresteerd naar aanleiding van een internationaal arrestatiebevel van de Saoedische autoriteiten. Verschillende Arabische academici en journalisten vragen aan Koning Mohammed VI om zijn uitlevering te weigeren.
In een open brief gepubliceerd op de Twitteraccount van ’Prisoners of Conscience’, wordt de monarch gevraagd dringend in te grijpen om te voorkomen dat de Saoedische activist een soortgelijk lot zou ondergaan als de journalist Jamal Khashoggi. Als islamitisch theoloog en prediker is Al-Hasani niet betrokken bij een rechtszaak en zou dus onder een zuiver politieke procedure berecht worden.
"Het leven van Al-Hasani is echt in gevaar als hij wordt uitgeleverd aan de Saoedische autoriteiten," aldus de brief. Net als andere politieke gevangenen zal de activist worden gedeporteerd naar een niemandsland en verdwijnen, zo niet vermoord worden, zoals het het geval was met Jamal Khashoggi", aldus de boodschap.
Usama Al-Hasani is een voormalig docent aan de Koning Abdelaziz Universiteit. Hij is tevens Australisch staatsburger en woont sinds enkele jaren in Groot-Brittannië. Hij zou volgens dezelfde bron nooit deelgenomen hebben aan een anti-regime protestbeweging. De prediker geniet een goede reputatie, zou zeer eerlijk zijn en een charismatisch persoonlijkheid hebben.
Ondanks zijn Australische paspoort mocht Usama Al-Hasani de Marokkaanse grens niet over. Al-Hasani is in voorlopige hechtenis genomen en moet op woensdag 3 maart voor de rechter verschijnen, voordat hij aan Saoedi-Arabië wordt uitgeleverd. Een tussenkomst van de Australische ambassade leverde niets op.
Spanje: veroordeelde Marokkaan vraagt om uitlevering aan Marokko
Almelose moskeeën organiseren zich tijdens Ramadan in lockdown
Ramadan 2021: Mohammed VI draagt op tot voedseldistributie
Moslims hebben wereldwijd veel vragen over vaccinatie tijdens Ramadan
Israëli’s eisen schadevergoeding voor rellen in 1948 in Oujda en Jerada
Marokko schort vluchten op met nog eens 13 landen
Israëli’s eisen schadevergoeding voor rellen in 1948 in Oujda en Jerada
Marokko gebruikte Israëlische drones tegen Polisario
Ramadan: vastendagen Marokkanen langer dan van Saoedi’s
Marokko nadert derde coronagolf
Luchtverkeer tussen Marokko en Tunesië opgeschort
Ruim 30% Marokkaanse mannen door vrouw mishandeld
Marokkaanse onderzoeker belooft universeel vaccin tegen corona
Marokko: twijfel over effectiviteit van Chinees vaccin