Zoeken

Marokkaanse zussen Sofia en Najoua dreigen uitgezet te worden

5 april 2021 - 10:49 - Wereld

©

De zussen Sofia en Najoua Sabbar deden het uitstekend als scholier, oppas en vrijwilliger, terwijl ze ondertussen zonder verblijfsvergunning in een kelderbox langs de A10 in Amsterdam woonden. Er hangt hen nu een uitzetting naar Marokko boven het hoofd.

De moeder van Sofia (24) en ­Najoua (21) Sabbar, ontvluchtte haar gewelddadige man in Marokko met een baby en een peuter. Na een hele lijdensweg kwamen ze in 2003 in Amsterdam terecht. Sofia is dan zeven jaar oud en Najoua nog maar drie. Omdat hun moeder geen ­woning kan huren zonder verblijfsdocumenten, verhuisde het gezinnetje in totaal maar liefst 25 keer. Uiteindelijk kwamen ze terecht in een kelderbox in een parkeergarage bij het Fashion Centre langs de A10 waar ze een kleine tien jaar woonden. Er waren geen ramen en de schimmel stond op de ­muren en toch was het hun eerst echt thuis. "We waren er blij mee. We dachten: eindelijk een vast dak boven ons hoofd. Dan denk je niet: er zijn hier geen ramen," aldus Sofia in Het Parool. Al houdt ze er een zware astma aan over.

De meisjes behaalden ondanks hun illegaliteit een havo- en vwo-diploma en verrichten heel wat vrijwilligerswerk, zoals onder meer huiswerkbegeleiding aan kinderen met een migrantenachtergrond. Najoua ondersteunt andere vrouwen zonder verblijfsvergunning en wordt door een ­mentor op het Comenius Lyceum ’de moeder van de klas’ genoemd. Sofia is een veelbelovend talent in het ­Amsterdam Fashion College. Ze richtte ook Juf Soof op, waarmee ze de kloof tussen arme en rijke kinderen in Amsterdam wil verkleinen en kreeg de titel van ’Junior Held van Amsterdam’ in 2019.

Toch wil IND dat ze terug­keren naar Marokko waarvan ze de taal nauwelijks beheersen. Begin dit jaar vond een rechter het onterecht dat de zusjes werden afgewezen voor een verblijfsvergunning. Hij noemde hen "twee hardwerkende, ambitieuze, volledig geïntegreerde ’Nederlandse’ vrouwen, die een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving". Maar het ministerie van Justitie en Veiligheid ging tegen die uitspraak in beroep. Komende week moeten de stukken voor het hoger beroep binnen. Dat dient pas over zes maanden tot een jaar. "Er wordt gespeeld met je leven. We ­kunnen allebei met een Nederlandse vriend trouwen en op die manier een verblijfsvergunning krijgen, maar dat willen we niet. Omdat we in het Nederlands rechtssysteem geloven", zegt Sofia afsluitend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team