Zoeken

TV-zenders lopen in Spanje vast vanwege Marokko

19 oktober 2021 - 10:40 - Wereld

©

Spaanse huishoudens in kuststeden hebben problemen met de toegang tot televisiekanalen die via digitale terrestrische televisie (DTT) hun programma’s uitzenden. De kanalen verloren hun signaal door interferentie met Marokko.

Veel huishoudens in de kuststrook, van Vélez-Málaga tot Marbella, hebben de afgelopen weken de nationale zenders die via DTT worden uitgezonden niet kunnen ontvangen. Volgens José Manuel Muñiz, directeur van de Andalusische vereniging van telecommunicatie-installatiebedrijven (FAITEL), ligt het zeer hoge signaal van de Marokkaanse zenders aan de basis van dit falen. "Het probleem is dat de elektromagnetische golven geen rekening houden met grenzen," legt hij uit.

Lees ook: Ruim 5 ton drugs in beslag genomen in Nador, meerdere arrestaties

De storing blokkeert de ontvangst van alle kanalen en varieert naar gelang de positie en de hoogte. In sommige gebieden van de provincie Málaga zijn verschillende zenders het signaal kwijtgeraakt, meldt Diario Sur. Volgens de expert treedt dit type storing meestal op tijdens de zomermaanden wanneer de hitte bijzonder intens is. Het aanhouden van het huidige warme weer, ondanks het einde van de zomer, zou dit rechtvaardigen. "Van zodra de temperaturen dalen, zal de situatie verbeteren", stelt José Manuel Muñiz gerust. Hij verzoekt de getroffen bevolking om geduldig de terugkeer van het signaal af te wachten.

Lees ook: Marokkaanse televisiezender 2M stopt met nieuwsbulletin

De enige stabiele en duurzame oplossing voor deze situatie is de ondertekening van een overeenkomst tussen de Spaanse en de Marokkaanse regering om de sterkte van het Marokkaanse signaal te regelen en het toch mogelijk te maken dat dit signaal het Spaanse grondgebied bestrijkt en dat de huishoudens in de Spaanse kuststeden hun zenders zonder problemen kunnen volgen. Het probleem van de interferentie van Marokkaanse zenders is niet nieuw. Het bestond al lang voor de komst van DTT. De autoriteiten van beide landen zijn er nog niet in geslaagd hun standpunten over deze kwestie op elkaar af te stemmen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team