Zoeken

Tunnel Marokko-Spanje: nog een lange weg te gaan

20 april 2024 - 17:45 - Marokko

©

De beweringen dat de bouw van de tunnel onder de Straat van Gibraltar, die Marokko en Spanje, maar ook Afrika en Europa met elkaar zal verbinden, volgend jaar zal beginnen en over vijf jaar zal worden voltooid, zijn onjuist.

Deze aankondiging van een "onbekende bron" is "volledig ongegrond", aldus de Marokkaanse Nationale Maatschappij voor de Studie van de Straat van Gibraltar (SNED) tegenover Médias24. De SNED benadrukt dat de Marokkaans-Spaanse Gemengde Commissie, de enige instantie die bevoegd is om publiekelijk over het project te communiceren, de opdrachtgever is voor de tunnel van Gibraltar. "Noch het Marokkaanse studiebureau SNED, noch de Spaanse SECEGSA beschikken over dergelijke informatie", aldus de SNED. "Het vaste-verbindingsproject bevindt zich in de haalbaarheidsstudiefase, maar kent een hernieuwde dynamiek dankzij de hervatting van de vergaderingen van de Gemengde Commissie, die op termijn de nodige ontwikkelingen mogelijk zullen maken met als doem de realisatie ervan."

Lees ook: Spanje en Marokko wijzigen plan voor tunnel onder Straat van Gibraltar

Volgens de Spaanse pers kiezen Marokko en Spanje nu voor een spoorwegtunnel in plaats van een tunnel "voor het verkeer van voertuigen, vanwege problemen met verkeerscongestie, die met name in de spitsuren voor veel problemen zou kunnen zorgen, door de toename van het aantal goederenvervoerders dat via de Straat van Gibraltar passeert". De spoorwegtunnel zal het vervoer van voertuigen en vrachtwagens, evenals het verkeer van hogesnelheidstreinen mogelijk maken.

Lees ook: Waarom een tunnel en geen brug tussen Marokko en Spanje?

Tijdens een bezoek aan Marokko in maart sprak de Spaanse minister van Vervoer, Óscar Puente, met zijn Marokkaanse collega’s van Vervoer, Mohammed Abdeljalil, en Infrastructuur en Water, Nizar Baraka, over de interesse van Spaanse bedrijven om deel te nemen aan de ontwikkelingsprojecten in de transportsector in het koninkrijk in het algemeen en de Marokko-Spanje tunnel onder de Straat van Gibraltar in het bijzonder. De tunnel zal op de agenda staan van de volgende Topontmoeting tussen Marokko en Spanje, die eind mei gepland is. De bijeenkomst zal zich richten op het opstellen van een roadmap om de uitgevoerde studies te evalueren en het ontwerp van dit grootschalige project af te ronden, de goedkeuring van het werkplan 2023-2025, dat naast de globale strategie die bij die gelegenheid zal worden goedgekeurd, ook de haalbaarheidsstudie van de bouw van een verkenningstunnel omvat om de geomechanische kenmerken te bepalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team