Zoeken

Tunnel tussen Marokko en Spanje opnieuw op tafel

11 september 2018 - 14:00 - Economie

©

Er wordt opnieuw gediscussieerd over de aanleg van een tunnel in de Middellandse zee tussen Marokko en Spanje. Nieuwe plannen werden ontwikkeld met als doel het 40-jaar oud project nieuw leven in te blazen.

Volgens de Spaanse krant El Confidencial wordt het een spoorwegtunnel onder de zee en zal de reis een dertigtal minuten duren. Het blad bericht dat het project nog nooit zo duidelijk en precies is geweest maar dat er nog enkele vragen zijn die beantwoord moeten worden.

De voorzitter van het Spaans bedrijf voor Onderzoek van een vaste verbinding door de Straat van Gibraltar SECEG stelt dat het project de aanleg betreft van twee tunnels van 28 km lang op een diepte van 300 meter.

Volgens de projectdragers was 40 jaar nodig om een keuze te maken tussen een tunnel of een brug. Het project werd voor het eerst in 1979 door Koning Hassan II en Koning Juan Carlos I besproken. In 1980 sloten Spanje en Marokko een eerste overeenkomst over het project. In 1989 werd een tweede overeenkomst ondertekend.

Sindsdien werden twee bedrijven opgericht, in Marokko (SNED) en in Spanje (SECEG), maar het project lag sinds 2010 volledig stil.

Bladna.nl