Zoeken

Toerisme: Spanje vreest Marokko en Turkije

2 augustus 2023 - 12:00 - Wereld

©

Het Spaanse toerisme komt geleidelijk terug op gang na de Covid-19 gezondheidscrisis. De sector zou in 2023 zijn bijdrage aan het BBP verhogen tot 6,5%, meer dan in 2019 (4%). Maar de opkomst van Marokko en Turkije, "zeer concurrerende" bestemmingen in deze periode van hoge inflatie, zou deze prognoses kunnen bedreigen.

Volgens een rapport van CaixaBank Research, geciteerd door El Economista, zal de bijdrage van toerisme aan het Spaanse BBP 6,5% bedragen, wat hoger is dan de 4,1% van 2019. Deze opwaartse trend zou zich moeten voortzetten in 2024, waar een stijging van +1,5% wordt verwacht. Als deze voorspellingen bevestigd worden, zou de bijdrage van toerisme aan het BBP een stijging van 5,7% vertonen ten opzichte van vóór de gezondheidscrisis.

Lees ook: Marokko belangrijke toeristische markt voor Spanje

Het rapport waarschuwt echter voor factoren die de opleving van het Spaanse toerisme negatief zouden kunnen beïnvloeden. Het document noemt onder meer de opkomst van Marokko en Turkije, "zeer concurrerende" bestemmingen in de huidige context van hoge inflatie en dalende salarissen. Het verwijst ook naar de "ingewikkelde" macro-economische situatie van veel Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team