Zoeken

Toegang gezondheidszorg moeilijk voor Marokkaanse vrouwen tijdens lockdown

26 februari 2021 - 20:00 - Marokko

©

Volgens een rapport van planbureau (HCP), kregen Marokkaanse huishoudens met een vrouw aan het hoofd tijdens de lockdown moeilijker toegang tot de gezondheidszorg dan huishoudens met een man aan het hoofd.

"Al van voor hun geboorte hebben kinderen uit gezinnen met een vrouw aan het hoofd te maken met een situatie van ongelijke kansen, die is nu nog erger geworden door de coronacrisis", aldus het HCP in een rapport dat samen met UN-Women werd opgesteld. Dit verschil in toegang tot de reproductieve gezondheidszorg onder de huishoudens is nog hardnekkiger in plattelandsgebieden, aldus het rapport dat een gender-onderzoek betreft naar de gevolgen van de pandemie op de economische, sociale en psychologische situatie van huishoudens.

In plattelandsgebieden maken huishoudens met een man aan het hoofd veel vaker gebruik van prenatale en postnatale zorg, dan huishoudens met een vrouw aan het hoofd: 69% tegen 37%. Wat de gratis zorg in openbare ziekenhuizen betreft, houdt het verschil waarschijnlijk verband met de toegangskosten, zoals vervoerskosten en andere kosten, aldus het verslag. Gezinnen met een man aan het hoofd beschikken vaak over de middelen om hun echtgenotes toegang te geven tot gezondheidszorg. Hetzelfde geldt voor vaccinatie, waar een verschil van 57 procent tegenover 40 procent, wordt geconstateerd.

Als onderdeel van het partnerschapsprogramma tussen het HCP en UN-Women beoogt het rapport "Women Count", een institutioneel klimaat dat bevorderlijk is voor de productie, de verspreiding, het gebruik en de versterking van gendergevoelige statistieken, alsook de verspreiding en de toegankelijkheid ervan voor alle gebruikers in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team