Zoeken

Grote financiële schade voor Marokkaanse huishoudens door fysiek geweld

12 december 2020 - 17:00 - Marokko

©

Uit een onderzoek van de Hoge Commissie voor Planning (HCP) blijkt dat de kosten voor Marokkaanse huishoudens die te maken hebben met fysiek en seksueel geweld, uitkomen op 2,85 miljard dirham.

Het onderzoek is uitgevoerd met de steun van UN-Women, een speciale organisatie van de Verenigde Naties die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen wereldwijd. De resultaten van het onderzoek komen voort uit een steekproef die tussen februari en juli 2019 is gedaan onder 12.000 meisjes en 3000 jongens en mannen tussen de leeftijd van 15 en 74 jaar, meldt persbureau MAP. 22,8% van alle vrouwelijke ondervraagden die in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek het slachtoffer is geweest van fysiek en/of seksueel geweld, is nadien geconfronteerd met directe en indirecte kosten.

Het gemiddelde bedrag dat slachtoffers kwijt zijn aan de gevolgen van het geweld is 957 dirham. Wat ook uit het onderzoek naar voren komt is dat slachtoffers in stedelijke gebieden op hogere kosten worden gejaagd dan hun lotgenoten in plattelandsgebieden. In de steden wordt 72% (2,05 miljard dirham) van de totale kosten die voortvloeien uit fysiek en seksueel geweld betaald, tegen 28% (792 miljoen dirham) op het platteland. Per slachtoffer zijn de kosten in stedelijke gebieden gemiddeld 1000 dirham en op het platteland ligt dit gemiddelde op 862 dirham per slachtoffer.

Volgens het rapport vindt 70% van het geweld plaats binnen huwelijken, 16% in de openbare ruimte en 13% binnen gezinssituaties. Ook blijkt dat de financiële schade die voort komt uit fysiek geweld met 85% (2,4 miljard dirham) veel hoger ligt dan de 15,3% van de totale kosten (436 miljoen dirham) die voortkomen uit de gevolgen van seksueel geweld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team