Zoeken

Film "Tinghir Jeruzalem" omstreden in Marokko

8 juli 2012 - 17:00 - Cultuur

©

De documentaire "Tinghir-Jeruzalem: de echo’s van de Mellah" van de Marokkaanse filmmaker Kamal Hachkar, dat in april op 2M te zien was, zorgde deze week voor controverse in het parlement. De film wordt door PJD Kamerleden aangezien als een normalisering van de betrekkingen met Israël.

De film, uitgezonden op de vooravond van de herdenking van het bloedbad van Sabra en Shatila, werd door Ahmed Boukhobza, PJD parlementariër aangegeven als een poging om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Hij vroeg tijdens een parlementssessie aan Communicatieminister Mustapha El Khalfi, om dit soort misstappen in de toekomst te vermijden.

Mustapha El Khalfi antwoordde daarop dat 2M een onafhankelijke tv-zender is, dat het pluralisme van de Marokkaanse samenleving moet weerspiegelen. Een verrassende antwoord voor de islamitische minister. Hij gaf daarop wel aan dat hij niet had geapprecieerd dat in de documentaire werd gesproken over de bevrijdingsoorlog, verwijzing naar de oorlog van de zionisten tegen Palestina.

Al Moukrie Abou Zayd, ook lid van de PJD, herinnerde Mustapha El Khalfi eraan dat 2M een publieke zender was, gefinancierd door de belastingbetaler, dus de Marokkanen, waarvan 99,99% tegen de normalisering van de betrekkingen met Israël is.

De MP bestempelde "Tinghir-Jeruzalem" van zionistische propaganda. "De documentaire werd verboden in Tunesië en Egypte. (...) Wat wilt U van de Marokkanen? Hen teleurstellen? Als dat het geval is, dan zou Marokko wel eens hetzelfde scenario kunnen ervaren als deze twee landen" .

In Marokko waarschuwen vele NGO’s tegen de toenemende normaliseringsactiviteiten van de betrekkingen met de Hebreeuwse staat, vooral sinds de opkomst van de islamistische PJD.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team