Zoeken

"Tinghir-Jeruzalem" op Amazigh filmfestival Issni N’Ourgh

23 september 2012 - 12:54 - Cultuur

©

De documentaire "Tinghir-Jeruzalem: de echo’s van de Mellah" van filmmaker Kamal Hachkar, zal concurreren op het Amazigh filmfestival Issni N’Ourgh van Agadir (26-30 september).

De film heeft aan meerdere festivals in de wereld meegedaan, namelijk in Canada, Frankrijk en Israël. Het was ook te zien op de Sefardische Filmfestival in New York.

In juni had de documentaire van Kamal Hachkar, zelf afkomstig uit Tinghir, de "Driss Benzekri" beste film prijs gewonnen op het Internationaal Filmfestival voor de Mensenrechten.

De documentaire leidde tot controverse in Marokko, waar de filmmaker in het Parlement door PJD Kamerleden werd beschuldigd van zionisme.

De Frans-Marokkaanse regisseur verwerpt dit: "Er is niets in deze film dat de staat Israël verheerlijkt. Het vertelt historische feiten die ongekend zijn door Marokkaanse jongeren". Het enige waar Kamal Hachkar spijt van heeft is dat de uitzending van de film in Marokko samenviel met de herdenking van het bloedbad van Sabra en Shatila in Palestina

Kamal Hachkar werkt nu aan het tweede deel van zijn documentaire omdat hij graag de banden wil versterken tussen Marokkaanse Joden en Marokkanen.

Bladna.nl