Zoeken

Tinghir-Jeruzalem: echo’s van de Mellah

23 april 2012 - 13:42 - Cultuur

©

Vijftig jaar na het verlaten van Tinghir, treuren Berberse joden nog steeds om hun thuisland. De Marokkaanse cineast Kamal Hachkar is hen gaan ontmoeten in Israël.

Ter plekke heeft hij mannen en vrouwen leren kennen die vloeiend Berbers en Arabisch spreken en die in gedachte nooit Tinghir hebben verlaten.

De film vertelt hun verhaal door verdrongen herinneringen naar boven te halen. Zo ontdekken we hoe twee gemeenschappen hun dagelijkse leven deelden tot de komst van de zionisten. Zij namen de meeste Joden uit de Marokkaanse stad mee naar Israël in de late jaren ’50.

In de film spreken de moslims van Tinghir ook nog steeds met veel emotie over het onverwachte vertrek van de Joden.

Joden uit Tinghir menen dat Marokko hun vaderland is en blijft. Zo zegt een Israëlische vader dat hij geen identiteit meer heeft. Zijn moeder zegt voor eeuwig Marokkaanse en Berberse te zijn. Met een triestig stem zingt ze in het Tamazight: "Breng me terug naar mijn land".

De meerderheid van de joden die door Kamal Hachkar zijn ondervraagd zeggen hun thuisland, Marokko, nooit te hebben vergeten, maar weten niet of ze ooit zullen kunnen terugkeren.

Meer dan 900.000 Joden in Israël zijn van Marokkaanse afkomst volgens een informatie vrijgegeven door Wikileaks in 2011.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team