Zoeken

Emotionele toespraak Sihame El Kaouakibi voor Vlaams Parlement

24 oktober 2022 - 07:00 - Wereld

©

Sihame El Kaouakibi heeft op Instagram een video gedeeld waarin ze herhaalt wat ze woensdag achter gesloten deuren heeft gezegd in het Vlaams Parlement. Daar werd op dat moment een besluit genomen over de opheffing van haar parlementaire onschendbaarheid, om haar te kunnen vervolgen voor subsidiefraude.

Het parket-generaal van Antwerpen vroeg het parlement om de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van El Kaouakibi, maar woensdag zou ze in een pleidooi zelf ook aan het Vlaams Parlement gevraagd hebben om dat te doen. Omdat de pers daar niet bij mocht zijn plaatste ze haar speech integraal op Instagram, schrijft VRT Nieuws. El Kaouakibi zetelde nog als onafhankelijk parlementslid, maar kwam sinds het uitbreken van het subsidieschandaal rond Let’s Go Urban niet meer opdagen. Woensdag wilde ze naar eigen zeggen gebruik maken van haar spreekrecht.

Lees ook: Sihame El Kaouakibi verliest parlementaire onschendbaarheid

"De speech die jullie niet mochten horen", zo begint de toespraak die El Kaouakibi op Instagram plaatste. "Ik geef dit ongewilde privilege zonder enige twijfel weer af. Niemand staat boven de wet of boven het volk en iedereen verdient een eerlijk proces. Na de opheffing kan er ook een eerste stap gezet worden naar een rechtszaak. Dan kan ik ook mijn rechten uitoefenen", vertelt ze verder.

"Ik wilde er hier allesbehalve een show van maken", gaat de in opspraak geraakte politica verder. "De pers was al volop aanwezig en ik ben de laatste die de spotlight zelf opzoekt. Wat ik wel wilde doen? Gebruik maken van mijn spreekrecht. Dit is geen privilege maar een recht dat ieder parlementslid toekomt. Ik wilde het parlement en jullie toespreken om mijn onschendbaarheid op te heffen. In de plenaire, want dit wordt elke week live uitgezonden, zonder manipulaties of montages. Ik wens dat alles omtrent mijn persoon vanaf nu transparant is voor het publiek. Maar uitgerekend op de plek waar ik in openbaarheid zou kunnen spreken heeft men gekozen om te praten achter gesloten deuren."

El Kaouakibi vertelt ook over de lastercampagnes als gevolg van de beschuldigingen aan haar adres. "Mijn familie en ik werden neergezet als een criminele clan, wat leidde tot ingeslagen ruiten en politiepatrouilles die ons moesten beschermen tegen acuut gevaar. Post die ik ontving, waren brieven met rattenvergif en even giftige woorden, rotte fruitmanden voor beterschap... Iedere week opnieuw zat er hondenstront in de brievenbus van mijn ouders. Dat mijn familie en gezin zo werden getroffen, is onbeschrijflijk."

Lees ook: Fiscus legt beslag op loon Sihame El Kaouakibi

El Kaouakibi lijkt schoorvoetend toe te geven dat ze fouten heeft gemaakt. "Heb ik verkeerde inschattingen gemaakt? Elke mens maakt fouten. Maar Let’s Go Urban reduceren tot een financieel buitenkansje, dat is heftig", zegt ze in de video.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team