Zoeken

Terrorisme neemt toe in Noord-Afrika, Polisario oorzaak

2 februari 2014 - 21:44 - Wereld

©

Terroristische activiteiten zijn in 2013 met meer dan 60% toegenomen in Noord-Afrika en de Sahel. De stijging wordt toegeschreven aan groeperingen van Al Qaeda in de Islamitische Maghreb en het Polisario.

In het nieuw rapport over het terrorisme in Noord-Afrika en de Sahel worden Al Qaeda in de Islamitische Maghreb, Boko Haram, Ansaru en andere bewegingen vermeld, maar ook aanhangers van het Polisario in Algerije, die voor de onafhankelijkheid van de Sahara strijden.

Het rapport merkt op dat in Libië, Algerije, Tunesië, Mali en nog andere landen zoals Mauritanië en Kenia, een zeer hoog aantal aanslagen werden gepleegd in de loop van 2013. Dit aantal steeg met 60% ten opzichte van 2012 en met ruim 600% sinds de aanslagen op de World Trade Center in 2001.

Yonah Alexander, auteur van het rapport, oordeelt dat het niet meer mogelijk is voor de Verenigde Staten om de Maghreb en de Sahel te verlaten. Ook oordeelt hij dat de belangen en bondgenoten van Amerika in de regio het doelwit zijn van extremisten en radicalen.

Marokko heeft herhaaldelijk de banden van het Polisario met drugshandel en terrorisme aan de kaak gesteld. Het Polisario was volgens Spaanse media, ook betrokken bij de ontvoering van drie Europese activisten in Tindouf in 2011. Hoewel de informatie officieel werd ontkend, blijft de twijfel daarover bestaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team